ADEPT A DEPISTAT ERORI ALE CNI ÎN PRELUCRAREA DECLARAŢIILOR DE VENIT ȘI INTERESE

Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT) a efectuat o analiză a declarațiilor de venit și interese pentru anul 2014, a proceselor de gestionare a acestora de către Comisia Națională  pentru Integritate (CNI) și a constatat o serie de nereguli admise la prelucrarea declarațiilor.

După cum relatează TRIBUNA, într-un comunicat se presă al ADEPT se menţionează că „cele mai grave abateri se referă la lipsa unui control eficient al CNI asupra serviciilor prestate de către compania responsabilă de scanarea declarațiilor de venit  și interese, gestiunea incorectă  a datelor cu caracter personal, întîrzierile sistematice în publicarea versiunilor electronice ale declarațiilor și nepublicarea declarațiilor membrilor CNI”.

„Astfel, în versiunile electronice ale declarațiilor de venit  și interese, CNI a admis ascunderea prin hașurare a unor informații de interes public care nu prezintă date cu caracter personal. În particular, aceasta se referă la denumirile și adresele juridice ale societăților comerciale în care demnitarii dețin cote-părți. În aceste condiții, devine dificilă  detectarea posibilelor conflicte de interese  și incompatibilități ale funcționarilor public”, se precizează în comunicat.

ADEPT susţine că, deşi a atenționat CNI asupra acestor nereguli și a solicitat remedierea lor, informațiile de interes public  din declarațiile de venit publicate pe pagina web a CNI rămîn în continuare ascunse.

„În același timp, pe pagina web a CNI sînt publicate declarații care, din contra, divulgă  date cu caracter personal. Aceleași nereguli au fost depistate și în raport cu declarațiile de venit din anul 2013, fără ca CNI să  întreprindă  acțiuni determinate pentru redresarea acestora”, se mai spune în comunicat.

ADEPT mai atenționează și asupra faptului că pe pagina web a CNI lipsesc declarațiile de avere și interese ale membrilor CNI pentru toți anii de la începutul activității acesteia. „Aceasta reprezintă atît o gravă încălcare a legislației, cît și a principiilor fundamentale de asigurare a transparenței și integrității”, mai notează sursa citată.

http://tribuna.md/2015/11/25/adept-a-depistat-erori-ale-cni-in-prelucrarea-declaratiilor-de-venit-si-interese/

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *