Ambasadorul Suediei în Moldova, Ingrid Tersman, îndeamnă guvernarea să depolitizeze Banca Naţională şi Procuratura Generală

Ambasadorul Suediei în Moldova, Ingrid Tersman, îndeamnă guvernarea să depolitizeze Banca Naţională şi Procuratura Generală

Lupta cu corupţia, reforma justiţiei şi depolitizarea instituţiilor statului, rămân cele mai grave abateri şi restanţe ale guvernării de la Chişinău în viziunea oficialilor Uniunii Europene.

Potrivit ambasadorului Regatului Suediei în Moldova, Ingrid Tersman, instabilitatea politică, luptele dintre diverse forţe politice din Moldova, „au fost amplificate de un nivel foarte înalt de corupţie pe care îl vedem în foarte multe instituţii”.

Diplomatul a amintit că grupul partenerilor de dezvoltare ai Moldovei, din care face parte şi Suedia, în luna februarie curent a înaintat Guvernului Moldovei un plan de activitate, intitulat Briefing Book, care indică foarte clar paşii care trebuie întreprinşi. „Ştim că dacă Moldova va urma aceşti paşi, ţara se va mişca rapid înainte. (…) lupta cu corupţia, dar şi asigurarea faptului că reforma justiţiei va demara cu adevărat, or – am văzut că această reformă a început, dar apoi nu a mai continuat la viteza şi în profunzimea necesară. De asemenea, e absolut necesară independenţa politică a instituţiilor de stat”, a declarat Ingrid Tersman în cadrul unui interviu pentru «ZdG«.

Potrivit oficialului suedez, sunt multe instituţii ale statului care trebuie depolitizate, „dar, în primul rând, Banca Naţională, Procuratura Generală, Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor”. „Depolitizarea instituţiilor ar fi un semnal pentru donatorii externi că pot veni să ofere susţinere. Suedia este interesată să susţină în continuare Republica Moldova, dar vrem să vedem voinţă politică pentru depolitizare. (…) Acum credibilitatea clasei politice în faţa cetăţenilor este foarte redusă, ceea ce e destul de periculos. Acestea afectează de asemenea relaţia cu donatorii”, a mai menţionat Tersman.

După venire la putere în 2009, partidele conduse de Vladimir Plahotniuc, Vladimir Filat şi Mihai Ghimpu, au împărţit controlul asupra instituţiilor statului pe criterii politice. Controlul politic asupra Procuraturii Generale i-a revenit partidului oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Tagged with: