Călin Corjan: Reducerea finanțării BERD nu va afecta sectorul bugetar al Moldovei

Călin Corjan: Reducerea finanțării BERD nu va afecta sectorul bugetar al Moldovei

În timp ce unii economiști sunt alarmați din cauza reducerii finanțării republicii de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, alți specialiști declară că reducerea injecțiilor străine nu va afecta viața țării.

Respinge orice fel de agitație cu privire la posibilul default și expertul în afaceri internaționale și inovațiilor, Călin Corjan. Potrivit lui, e vorba despre banii BERD alocați pentru realizarea reformelor în interiorul țării și nu pentru nevoile organizațiilor bugetare sau pentru plata salariilor angajaților la stat.

«Moldova și în trecut nu primea în volum complet injectările din partea donatorilor străini. Lipsa acestor bani nu va afecta sectorul bugetar, care va fi susținut de veniturile proprii ale țării — impozite și alte taxe», a declarat Călin Corjan.

Unii specialiști, încercând să explice motivele scăderii volumului de finanțare, au convenit că de vină este instabilitatea din țară.

„În sud-estul și estul Europei, inclusiv în Moldova, situația nu este ușoară. În prezent, în țara noastră este importantă și situația politică internă. În plus, Moldova nu a reușit să absoarbă împrumuturile acordate de BERD în anul trecut și acum doi ani, și o parte din banii promiși, în acea perioada, banca așa ni i-a transferat”, a declarat Galina Shelar, șefa Centrului de Cercetări și Reforme Strategice.

Trebuie să menționăm, că volumul investițiilor anuale din partea BERD în Moldova a început să scadă încă din 2014. Atunci experții anunțau o reducere de 20% — de la 128 milioane de euro în 2013 la 105 milioane de euro în 2014. În prezent, numărul proiectelor de investiții implementate de BERD în Moldova a depășit o sută, iar suma cheltuită pentru realizarea lor depășește 900 de milioane de euro.

Related Articles

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *