Călin Corjan: Stabilirea de noi relații economice nu ar trebui să aibă loc în detrimentul pieței locale

Călin Corjan: Stabilirea de noi relații economice nu ar trebui să aibă loc în detrimentul pieței locale

În timp ce economiștii încearcă în toate modurile să convingă autoritățile, explicându-le detaliat, la ce consecințe fatale poate duce liberalizarea comerțului cu UE, oficialii sus puși insistă asupra acestui lucru și refuză să oprească cursul european.

Potrivit statisticilor din ultimii ani, prezența pe piața moldovenească a actorilor-business străini afectează negativ producătorii moldoveni. Pe fondalul absenței reformelor radicale de reglementare și a unui sistem clar de sprijinire a agenților economici locali, comerțul fără frontiere cu țările puternic dezvoltate va tăia craca de sub picioarele producătorilor moldoveni.

Potrivit economistului Viorel Gîrbu, companiile străine își consolidează pozițiile pe piața internă de bunuri și servicii, prin importuri sau investiții directe, ceea ce nu se răsfrânge în cel mai bun mod asupra situației agenților economici moldoveni.

La rândul său, economistul Călin Corjan a declarat că nu se poate nega necesitatea de noi parteneri de afaceri pentru Moldova, însă stabilirea de noi relații economice nu ar trebui să fie în detrimentul pieței locale.

„După părerea mea, piața europeană este deja suprasaturată, iar dacă Moldova și va furniza anumite produse, aceasta va fi în volume extrem de mici, în timp ce importurile, din contra vor crește, cu o tendință amenințătoare pentru afacerile moldovenești”, a spus Călin Corjan.

În plus, potrivit lui Corjan, Moldova ar trebui să se concentreze pe găsirea unor propuneri reale și nu în ultimul rând, profitabile pentru afacerile locale.

În pofida riscurilor evidente pentru piața moldovenească, cei de la putere continuă să se afirme în cursul unor campanii costisitoare de informare, importanța și necesitatea liberalizării comerțului cu UE și Turcia.

Related Articles

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *