CARUSELUL NESIMŢIRII ÎN MOLDOVA

Încă la începutul său, toamna se anunța fierbinte și cu multe demiteri. Acestea ar fi trebuit să fie generate, în mod firesc, de stagnarea reformelor promise, jafurile bancare, nemulțumirea populației. Demiterile au urmat … moldovenește. Unele anunțate spectaculos, cu surle și trîmbițe, altele doar cerute, unele așteptate, altele foarte surprinzătoare”, scrie, într-o postare pe blogul său, ex-vicerpremierul Tatiana Potîng.

După cum relatează TRIBUNA, ea susţine că, „tocmai din cauza moldovenismului nostru celebru, pe lîngă bucuria firească la auzul știrilor despre respectivele demiteri, ar trebui să lăsăm un pic de loc și unui sentiment de îngrijorare”.

„Motive ar fi mai mult decît destule. Atunci cînd sînt întrebați, toți experții și oficialii străini recunosc că principala problemă a acestei bucăți de pămînt este corupția și confirmă tot mai des că RM este un stat capturat prin instituțiile sale care servesc intereselor oligarhice. Or, din aceste considerent, ar fi fost firesc să fie demiși anume cei care sabotează reformele și protejează corupția – cei din fruntea Ministerului Justiției, PG, CNA, CEC, etc. La noi însă se decapitează BNM pentru două luni de zile, fără a se propune soluții, se demit directorii de la ANRE, se așteaptă demiteri la Moldova Gaz, a plecat directorul de la Union Fenosa…”, scrie fostul vicepremier.

Tatiana Potîng menţionează că astfel „în plină criză social-politică, în prag de iarnă, Republica Moldova rămîne fără capacitate de decidență și descoperită în totalitate în domeniul securității financiare și a celei energetice!”. „Cel mai grav e că, odată cu plecarea acestor șefi, se cam spală urmele tranzacțiilor, deciziilor, jafurilor, etc. Iar odată demiși, chair dacă sînt suspectați de fraude, e mai greu să fie trași la răspundere”, notează ea.

În opina sa, „un alt aspect care ar trebui să ne pună pe gînduri este faptul că la noi, de ceva vreme, demiterea funcționarilor de rang înalt este prezentată drept sancțiune în sine pentru fraude”. „Așa ne-am trezit că demiteri avem, dar nu avem vinovați. Nu e vorba că tipii n-ar merita să fie dați afară, problema se pune de ce îi dăm afară în loc să-i băgăm la pușcărie dacă sînt vinovați? În această situație asistăm la un show teribil cu șefușori de tot rangul, care se perindă de la o instituție la alta ca într-un carusel al nesimțirii.

În consecință, ei delapidează, iau mită, sabotează statul fără nicio frică sau jenă, deoarece cel mai grav lucru care li se poate întîmpla este să fie transferați la alt loc de muncă (vezi transferurile de la o agenție la alta la începutul toamnei)!”, mai notează sursa citată.

http://tribuna.md/2015/12/10/caruselul-nesimtirii-in-moldova/