CC a suspendat hotărîrea Parlamentului prin care au fost demiși directorii ANRE

CC a suspendat hotărîrea Parlamentului prin care au fost demiși directorii ANRE

Curtea Constituțională (CC) a dispus încetarea temporară a efectelor Hotărîrii din 3 decembrie a Parlamentului prin care au fost demiși patru directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), ale căror mandate urmau să expire în 2019 și, respectiv, în 2020, informează MOLDPRES.

Curtea va examina la 8 decembrie 2015 sesizarea semnată de deputații Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Ștefan Creangă. Autorii sesizării pretind că prin hotărîrea, care a anulat deciziile de numire în funcție a directorilor ANRE, nu este respectată Legea cu privire la energetică.

Potrivit acestei legi, directorul ANRE poate fi eliberat din funcție de către Parlament doar în cazul în care își pierde cetățenia Republicii Moldova, se află în imposibilitatea exercitării funcției din motive de sănătate, este ales în altă funcție. De asemenea, este demis în cazul condamnării pentru săvîrșire de infracțiuni, se află în incompatibilitate.

Totodată, autorii sesizării menționează că „decapitarea unei instituții precum ANRE, în plin sezon termoenergetic, lasă neacoperit, fără control și gestiune efectivă, un domeniu extrem de important, mai ales că, potrivit reglementărilor legislative recente, această instituție este obligată, în termen de maxim 15 zile, să revizuiască tarifele la gaz și să îndeplinească alte atribuții legale de importanță majoră”.

 

http://www.moldpres.md/news/2015/12/04/15008498

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *