Ce se va întîmpla dacă Dorin Chirtoacă va pierde lupta pentru primăria capitalei?

Ce se va întîmpla dacă Dorin Chirtoacă va pierde lupta pentru primăria capitalei?

Alegerile pentru funcţia de Primar general al municipiului Chişinău, programate pentru data de 14 iunie 2015, pentru toate partidele au o mare însemnătate, iar pentru Partidul Liberal – o însemnătate deosebită. Aceasta pentru că în luptă este implicată locomotiva electorală a acestei formaţiuni, actualul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, o eventuală înfrîngere a căruia va determina PL să recurgă la un şir de măsuri urgente şi poate chiar cu caracter radical.

Pierderea de către Dorin Chirtoacă a primăriei capitalei va fi o lovitură grea pentru PL. Or, Dorin Chirtoacă va dispărea în mare măsură din viaţa publică şi din viaţa politică a ţării. Lipsit de tribuna politica puternică pe care o are la Primăria capitalei, acesta va trece într-un pronunţat con de umbră, ceea ce inevitabil va afecta şi rating-ul său personal, dar şi rating-ul PL. În această situaţie, liberalii pur şi simplu vor fi impuşi să caute soluţii pentru a-l menţine pe Dorin Chirtoacă în prim-planul vieţii publice, în avanscena evenimentelor politice, astfel salvîndu-şi rating-ul partidului. Însă, pentru aceasta liberalii vor trebui să apeleze la unul din trei scenarii posibile.

Primul – participarea la crearea unei coaliţii de guvernare democratice cu PLDM şi PD. În ultima perioadă, despre posibilitatea unei astfel de coaliţii se vorbeşte tot mai insistent. La un moment dat, în mass-media apăruse chiar ideea că PLDM şi PD ar fi dispuse să susţină candidatura lui Dorin Chirtoacă la Primăria capitalei cu condiţia că ulterior PL acceptă constituirea unei coaliţii de guvernare cu cele două partide. Interesul PLDM şi PD este evident – declinul de imagine continuu în care este actuala guvernare ar putea fi stopat, iar ulterior diminuat prin cooptarea la guvernare a liberalilor. Acum, PL nu prea are interes să salveze imaginea PLDM şi PD, deoarece îşi poate spori bazinul electoral din contul declinului lor. În plus, PLDM şi PD au decis să meargă cu propriii candidaţi la primăria, de aceea varianta menţionată mai sus decade. Însă, după alegeri, interesul PL ar putea fi anume în revenirea la guvernare. Or, pe lîngă obţinerea unor importante pîrghii administrative, PL ar putea negocia o funcţie importantă pentru Dorin Chirtoacă, postură ce i-ar permite acestuia să rămînă în primul planul vieţii publice şi politice din Moldova şi chiar să-şi sporească rating-ul său şi al partidului său.

Al doilea – implicarea directă a PL în provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Pînă acum toţi erau siguri că oricîte tentative de demitere a Guvernului s-ar întreprinde, liberalii nu vor face jocul socialiştilor şi pe cel al comuniştilor (în cazul în care PCRM ar decide să se distanţeze de PLDM şi PD) şi nu va participa la realizarea unor scenarii ce s-ar putea solda cu provocarea alegerilor anticipate. Dacă Dorin Chirtoacă nu va mai fi primar, interesul PL va fi tocmai provocarea cît mai rapidă a alegerilor anticipate, pentru a-l readuce pe această cale pe prim-vicepreşedintele său în marea politică. În plus, PL mai are în rezervă varianta cu alegerea Preşedintelui ţării în primăvara anului viitor. Interesul PL va fi, de asemenea, să nu participe la alegerea şefului statului, sperînd astfel să provoace anticipate, care l-ar readuce pe Dorin Chirtoacă în Parlament.

Al treilea – venirea lui Dorin Chirtoacă în fruntea PL. Dacă pierde primăria capitalei şi nici unul din primele două scenarii nu va merge (revenirea PL la guvernare sau provocarea alegerilor parlamentare anticipate), PL va trebui să recurgă la ultima posibilitate de salvare a locomotivei sale electorale – alegerea lui Dorin Chirtoacă în funcţia de Preşedinte de partid. Această funcţie i-ar oferi o tribună politică puternică, care, exploatată corespunzător, i-ar permute lui Dorin Chirtoacă să fie prezent într-o măsură semnificativă în politica moldovenească.

Dacă Dorin Chirtoacă va pierde primăria capitalei şi PL nu va merge nici pe unul din cele trei scenarii sau nu va identifica un al patrulea scenariu de acest gen, posibilitatea ca acest partid să intre în declin de imagine şi rating va fi foarte şi foarte mare.

http://tribuna.md/2015/05/09/comentariu-ce-se-va-intimpla-daca-dorin-chirtoaca-va-pierde-lupta-pentru-primaria-capitalei/

Tagged with:

Related Articles