CEC a aprobat Regulamentul privind finanţarea activităţii partidelor politice

CEC a aprobat Regulamentul privind finanţarea activităţii partidelor politice

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat astăzi Regulamentul privind finanţarea activităţii partidelor politice, informează MOLDPRES.

Preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, a menționat că ”aprobarea acestui regulament a trecut prin toate fazele de consultări publice, iar timp de șase luni, partidele politice trebuie să-și aducă în regulă toate actele, în concordanţă cu documentul dat”.

Potrivit regulamentului, începînd cu anul 2016, partidele vor prezenta semestrial CEC-ului rapoarte financiare și alte acte interne ce țin de gestionarea și activitatea pe ansamblu a acestora.

Totodată, partidele politice vor primi anual finanţare de la bugetul de stat prin intermediul CEC-ului, suma alocaţiilor fiind stipulată în legea bugetară anuală. Cota procentuală va constituii nu mai mult de 0,2% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pentru anul respectiv. Astfel, 50% din această sumă se distribuie partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare, iar 50% — partidelor politice proporţional cu rezultatele obţinute în alegerile locale generale.

Hotărîrea respectivă va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018, fiind publicată în Monitorul Oficial și pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Regulamentul privind finanţarea activităţii partidelor politice reiese din Legea privind finanţarea partidelor politice, adoptată la 19 martie curent de către Legislativ.

http://www.moldpres.md/news/2015/12/23/15009031

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *