Cei trei candidați ai lui Plahotniuc la funcția de președinte

Cei trei candidați ai lui Plahotniuc la funcția de președinte

După ce a reușit să-și instaureze până la urmă un Guvern, pentru Plahotniuc urmează încă un hop, cel mai important pentru a captura total statul. Este vorba de alegerea președintelui.

Un pic mai mult de o lună a mai rămas din mandatului lui Timofti, așa că pregătirile pentru instaurarea unui nou președinte sunt în toi. Mulți înaintează ideea că chiar Plahotniuc și-ar dori să ocupe această funcție. Da, el își dorește, însă de la dorință și până la realizare e drum lung. Acest lucru a fost demonstrat și în luna ianuarie, când mobilizarea extraordinară a cetățenilor l-a împiedicat pe proxenet să ajungă premier.

Așa că Plahotniuc își pregătește acum variantele de rezervă. Iar acestea sunt, după informațiile mele, două dintre cele mai fidele slugi ale sale: Andrian Candu și Alexandru Tănase.

Primul pe listă e finul Candu. Acesta îi este cel mai dedicat om lui Plahotniuc, pe care oligarhul a jucat multe cărți până acum. Pentru a-l ține în prim-plan până atunci, acesta i-a cerut lui Ghimpu să nu ceară funcția de președinte al Parlamentului până în aprilie. Iar Ghimpu a acceptat.

Însă cu Candu ar fi totuși o mare problemă, cea mai mare fiind tocmai că e finul său, așa că va fi extrem de greu de acceptat, atât de societate, nemaivorbind despre partenerii de dezvoltare UE şi SUA.

În schimb, Tănase ar fi mult mai agreabil pentru o bună parte din societate, cel puțin în accepțiunea lui Plahotniuc. Plus la toate, președintele Curții Constituționale și-a demonstrat supunerea față de oligarh în mai multe puncte cheie, în special în aprilie 2013, când a pus baza distrugerii lui Filat, dar și în decembrie 2015, când a interpretat Constituția în favoarea lui Plahotniuc și l-a salvat pe acesta de la pieire, evitând anticipatele.

El are și o imagine destul de bună pe la București, unii crezându-l, iar alții prezentându-l drept mare unionist. Așa că, în cazul (foarte probabil) în care candidaturile nr.1 (Plahotniuc) și nr.2 (Candu) cad, se va încerca propulsarea lui Tănase. Problema e că, la fel ca şi în cazul lui Filip, diferențe nu există.

Blogul lui Valentin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *