Consiliul de administraţie al ANRE a fost revocat

Consiliul de administraţie al ANRE a fost revocat

Directorii Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică, care constituie Consiliul ei de Administraţie, au fost revocaţi din funcţie cu majoritate de voturi ale deputaţilor prezenţa la şedinţa Parlamentului de joi, 3 decembrie 2015.

Parlamentarii au susţinut proiectul de hotărâre de abrogare a hotărârilor Parlamentului privind desemnarea Consiliului de Administraţia al ANRE, adoptate în 2013. Iniţiativa a fost înaintată de fracţiunea Partidului Socialiştilor, transmite IPN.

Unul dintre autorii iniţiativei, deputatul Vasile Bolea, a comunicat în plen că au fost comise devieri de la legislaţie la numirile anterioare ale directorilor consiliului de administrare al ANRE, toţi patru fiind numiţi pe un termen de şase ani pe când trebuiau doi să fie numiţi pentru patru ani şi alţii doi – pentru doi ani.

Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, a spus că înţelege că norma legală se referă la prima componenţă a consiliului de administraţie al ANRE nu şi la cele care urmează. La prima numire norma a fost respectată, iar logica acestei prevederi a fost pentru ca ulterior directorii ANRE să fie schimbaţi pe rând, nu toţi odată.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că i se pare ilegală o astfel de decizie, deoarece efectele juridice ar putea fi foarte stranii. Anterior, Candu a întrebat autorii ce se întâmplă cu salariile ridicate de directorii ANRE şi cu deciziile luate de ANRE din 2013 până în prezent?

Potrivit hotărârii, urmează anunţarea unui concurs nou de selectare şi,ulterior, de numire în funcţii a directorilor ANRE.

 

http://www.ipn.md/ro/politica/73367

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *