Curtea Constituțională i-a făcut un cadou de jubileu pentru Plahotniuc

Curtea Constituțională i-a făcut un cadou de jubileu pentru Plahotniuc

Directorul executiv al ADEPT, Igor Boțan, nu exclude faptul că decizia de ieri a Curții Constituționale să fi fost un cadou pentru prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc. Invitatul a comentat decizia CC în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

Boțan, nu exclude faptul că decizia de ieri a Curții Constituționale să fi fost un cadou pentru prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc.

«Apropo, înțeleg că dl Plahotniuc a avut jubileu, 49 de ani. Potrivit Bibliei, 49 de ani este jubileu, de 7 ori câte 7. Așa că Curtea Constituțională s-ar putea să îi fi făcut astăzi un cadou», a spus mai în glumă mai în serios invitatul.

Igor Boțan mai spune că ori decizia de azi a Înaltei Curți, a fost practic anulată necesitatea consultărilor președintelui cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării candidatului la funcția de premier.

«Ei crează noi norme și asta mă deranjează. Dar per total este ok. Dreptul discreționar al președintelui este practic anulat. Ei anulează necesitatea consultărilor. La scenariul B totul e decis. Îmi place sau nu, va trebui să ne conformăm. Eu cad de pe scaun ce își permit acești judecători de la Curtea Constituțională. Ei își depășesc atribuțiile», a explicat invitatul.

Întrebat ce se poate întâmpla dacă președintele nu se conformează deciziei CC și nu va desemna un candidat înaintat de o majoritate parlamentară, directorul ADEPT spune că ar trebui întrebații majistrații de la CC.

«Președintele Timofti poate convoca Consiliul Suprem de Securitate și poate spune că are informații și partea instituțiilor specializate că o candidatură sau alta nu satisface tocmai criteriile pentru a fi un bun premier. Să-i întrebăm pe cei de la Curtea Constituțională dacă are sau nu președintele acest drept. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu se poate să forțezi nota de o așa manieră», a conchis invitatul.

UNIMEDIA amintește că ieri CC a dat o interpretare art. 98 din Legea Supremă. Astfel, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, este obligat să desemneze un candidat propus la funcția de prim-ministru în cazul în care aceasta ar fi înaintată de către o majoritate absolută formalizată.

Related Articles