Dacă s-ar reacţiona prompt la informaţiile SIS, am fi mai puţin vulnerabili

Dacă s-ar reacţiona prompt la informaţiile SIS, am fi mai puţin vulnerabili

Riscurile din sistemul-finaciar bancar au fost expuse de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi în plenul Parlamentului, şi la şedinţele permanente, şi preşdintelui, şi la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Dacă la informaţiile SIS s-ar acţiona prompt, atunci Republica Moldova ar avea un cadru de securittate mai puţin vulnerabil. Declaraţii în acest sens a făcut directorul SIS, Mihai Balan, în cadrul audierilor din şedinţa specială a Parlamentului, transmite IPN.

„Nu doar am informat, dar şi am solicitat să se întreprindă expres acţiuni. În baza informaţiilor SIS au fost iniţiate anchete penale şi se investighează. În anul curent, SIS a făcut 80 de informări în ceea ce ţine de securitatea ţării, iar 40 ţin de sistemul financiar-bancar. Nu pot oferi nume căci se desfăşoară anchete”, a comunicat directorul SIS.

Mihai Balan recunoaşte că SIS ar putea fi mai eficient. „Dar la etapa actuală SIS doar asigură cu informaţii autorităţile responsabile. Sunt convins că dacă s-ar reacţiona prompt la informaţiile SIS am avea un cadru de securitate mai puţin vulnerabil. Nu vreau să dau aprecieri sau să acuz conducerea statului, sau pe cea din sistemul financiar-bancar, dar vreau să spun doar că ofiţerii SIS au acţionat comeptent şi au informat mereu”, a accentuat directorul SIS.

Potrivit lui Mihai Balan, SIS nu deţine competenţe de a contracara anumite acţiuni, iar situaţia din sistemul bancar este un exemplu elocvent că există o lacună a legislaţiei în acest sens.

http://www.ipn.md/ro/politica/73340

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *