Bogdan Țârdea: Butmalai – mort, Petrenco – arestat… Toți care l-au demascat pe Plahotniuc, sunt striviți și distruși

Bogdan Țârdea: Butmalai – mort, Petrenco – arestat… Toți care l-au demascat pe Plahotniuc, sunt striviți și distruși

Toate persoanele care au îndrăznit să-l critice și să deconspire ilegalitățile controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc, sunt acum persecutate și distruse. Constatarea a fost făcută de deputatul PSRM și politologul, Bogdan Țârdea, comentând pentru agenția MOLDNEWS prelungirea maximală a arestului preventiv pentru 4 din deținuții politici ai ”grupului Petrenco”.

”Pentru mine este limpede, că toți  cei care l-au demascat și criticat direct pe păpușar sunt striviți și distruși în cel mai barbar mod posibil. ”Mladocomuniștii” au fost excluși din PCRM. Butmalai a fost găsit mort. Grupul Petrenco arestat. Filat (deși aici e o alta  poveste) — arestat. Papușarul se răzbună pe G.Petrenco și alții pentru a le da o lecție tuturor care vor îndrăzni să-l critice”, a declarat Bogdan Țârdea.

Potrivit sursei citate, ”asistam la un preludiu al dictaturii”, iar ”modul în care-și tratează criticii (dosare familiei lui Petrenco, plimbarea cu bolnavi de tuberculoza) creează senzația că acest individ are probleme psihice grave”.

”Dar, totodată, sunt convins că arestarea grupului Petrenco va fi acel os care i se va opri în gât. Oricum, zilele sale sunt numărate. UE este rezervat, SUA la fel, Rusia nici nu vrea să auda de oligarh. Deja ambasadorul SUA recunoaște că Plahotniuc este o problemă, iar în Parlamentul European clar se formulează întrebări pentru Candu, cum va lupta cu nănășul). Desigur, Plahotniuc va face tot posibilul ca Petrenco să nu iasă din pușcarie, fiidcă i-a demascat averile și a desfășurat mitinguri în fața casei sale. Dar, îmi exprim speranța că atât păpușarul, cât și sistemul creat de el, se vor prăbuși în viitorul apropiat, iar detinuții politicii vor fi o probă grea pe tapetul de acuzare…”, concluzionează deputatul.

La 30 noiembrie, Judecătoria sectorului Râșcani a decis prelungirea maximală a arestului preventiv pentru patru din deținuții politici ai ”grupului Petrenco” cu încă 90 de zile, sfidând astfel solicitările deputaților APCE și ai Parlamentului European privind eliberarea imediată din arest a tuturor deținuților politici. Astfel, deținuții politici, Alexandr Roșco, Oleg Buznea, Vladimir Jurat și Andrei Druzi, vor mai sta la închisoare până în luna martie 2016.

Decizia privind schimbarea măsurii de arest preventiv în privința lui Grigore Petrenco, Mihail Amerberg și Pavel Grigorciuc va fi adoptată săptămâna viitoare, la 7 decembrie, deși, potrivit protestatarilor verdictul este unul previzibil și în acest caz.

Amintim că mai mulţi membri şi activişti ai partidului de opoziţie „Blocul Roşu”, în frunte cu fostul deputat, membrul de onoare al APCE, Grigore Petrenco, se află în arest din 6 septembrie curent, după ce au protestat paşnic în faţa Procuraturii Generale împotriva regimului oligarhic de la guvernare.

Reţinerea şi arestul protestatarilor a trezit un val de critici din partea organizaţiilor internaţionale, a structurilor europene, politicienilor din mai multe ţări ale lumii, care au cerut eliberarea lor imediată din arest.

În cadrul sesiunii de toamnă a APCE, 32 de deputaţi din toate fracţiunile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care reprezintă 20 de ţări, au semnat o Declaraţie scrisă în „cazul Petrenco”, în care „Moldovei i se cere expres să elibereze imediat toți deţinuţii politici”. Astfel, potrivit avocaţilor, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei l-a recunoscut pe politicianul aflat în arest, Grigore Petrenco drept „deţinut politic”, iar pe oligarhul Vladimir Plahotniuc – drept „un pericol pentru democraţie”.

Eliberarea deţinuţilor politici a fost solicitată şi de deputaţii Parlamentului European.

Recent s-a aflat că, în urma deciziei Biroului APCE, în Moldova va veni într-o vizită de urgență, președintele Comitetului de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Stefan Shennakh, în legătură cu cazul deținuților politici ai ”grupului Petrenco”. Vizita președintelui Comitetului de monitorizare al APCEM va avea loc la începutul lunii decembrie.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *