Deputaţii după audieri: Guvernarea este vinovată de furtul miliardului

Deputaţii după audieri: Guvernarea este vinovată de furtul miliardului

Alianţa de guvernare se face vinovată nu doar de gestionarea prostă a situaţiei din ţară, dar şi de faptul că s-au făcut delapidări enorme din sistemul financiar-bancar al ţării.

Politicienii care au guvernat ţara începând cu 2009 au participat direct la furtul miliardului, iar instituţiile de drept nu şi-au făcut datoria. Astfel de declaraţii au avut deputaţii în şedinţa specială a Parlamentului de marţi, 2 decembrie, în cadrul căreia au fost audiaţi conducătorii unui şir de instituţii de stat privind delapidările din băncile moldoveneşti, transmite IPN.

Deputatul comunist, Oleg Reidman, a subliniat că alianţa care guverna ţara nu a făcut nimic pentru a realiza recomandările comisiilor de anchetă care investigau situaţia din sistemul bancar. „Noi, comuniştii, am semnalat de multe ori situaţiile pe care astăzi le vedem ca încălcări. Constatăm că această guvernare nu s-a descurcat nu doar cu situaţia din ţară, dar nici cu soluţionarea problemelor din sistemul financiar-bancar”, a spus parlamentarul.

Vladimir Golovatiuc, deputat socialist, a declarat că este clar că nimic nu e întâmplător şi că nu se schimba situaţia dacă se intervenea la timp. „Totul a fost foarte bine organizat, a fost o schemă de durată şi bine pregătită. Sistemul bancar era o insulă de stabilitate mereu, acesta nu permitea ca economia să sufere, dar apoi s-a lovit în această stabilitate. Scopul este banal – cineva să se îmbogăţească şi să deţină puterea”, a opinat deputatul.

Grigore Cobzac, deputat liberal-democrat, este de părere că aingura explicaţie cum a fost posibil să se fure şi nimeni să nu fie pedepsit este că politicul a avut imixtiune directă în acest caz. „De ce nu aţi intervenit mai devreme? Aţi aşteptat autodenunţul de la pătimaş? Nu vi s-a părut straniu că judecătorii lasă la libertate pe unul care a dat mită pentru anumite facilităţi? Nu am auzit nimic nici despre microbuzul întreg de documente distruse. Nu am auzit nicio apreciere faţă de acţiunile conducerii BNM”, s-a adresat parlamentarul celor care au fost audiaţi.

Lilian Carp, deputat liberal, a concluzionat că audierile au confirmat că frauda din sistemul bancar a fost făcută de politicienii iresponsabili care au pus interesele proprii pe prim plan. „Conducătorii instituţiilor de securitate ne-au informat că au acţionat în conformitate cu legea. Îi întreb, de ce banii totuşi au fost furaţi, iar vinovaţii nu sunt pedepsiţi, de ce Şor se plimbă la libertate, dacă banii s-au furat cu mâinile lui. PL va opta pentru tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi în delapidarea banilor. Vom cere organelor de drept să acţioneze conform legii”, a încheiat discursul parlamentarul PL.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a comunicat că deputaţii socialişti au pregătit proiecte de hotărâri privind demisia mai multor şefi ai instituţiilor de drept pe care a insistat să le introducă pe ordinea de zi. Dar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, i-a sugerat să o facă în şedinţa ordinară a legislativului care se va desfăşura astăzi, 3 decembrie.

 

http://www.ipn.md/ro/politica/73341

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *