DIALOGUL CU AUTORITĂŢILE ESTE POSIBIL DOAR CU CONDIŢIA ÎNDEPLINIRII REVENDICĂRILOR – RENATO USATÎI

DIALOGUL CU AUTORITĂŢILE ESTE POSIBIL DOAR CU CONDIŢIA ÎNDEPLINIRII REVENDICĂRILOR – RENATO USATÎI

Preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că „dialogul cu guvernarea nu va fi fără îndeplinirea revendicărilor protestatarilor privind dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate”. Despre aceasta politicianul a declarat luni corespondentului „INFOTAG” comentând apelul la dialog lansat de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Deja ne-am întâlnit joi cu domnul Candu. A fost greşeala noastră şi nu o vom mai repeta din simplul motiv că această întrevedere nu a dat şi nu poate da rezultate. Andrian Candu nu decide nimic. Noi nu vedem sensul acestor întrevederi, deoarece sunt pierdere de timp şi mimare a dialogului. Nu poate fi dialog cu această guvernare deoarece este ilegitimă”, a declarat Usatîi.

Ei au amintit că participanţii la acţiunile de protest de duminică au adoptat şi o Rezoluţie cu revendicările lor şi au înaintat un ultimatum autorităţilor. Principala cerinţă – dizolvarea Parlamentului şi anunţarea alegerilor anticipate.

„Termenul ultimatumului expiră joi, 28 ianuarie, la ora 17.00. Ei au suficient timp pentru a discuta acest subiect cu Vlad Plahotniuc – cel care ia deciziile. Dacă autorităţile vor accepta revendicările noastre atunci putem discuta în ce mod vom desfăşura alegerile pentru a readuce Moldova în limitele legii, deoarece actualul Parlament şi Guvern de facto au uzurpat puterea. Mai mult, nu este cerinţa mea şi a zecilor de mii de oameni veniţi în piaţă – este cerinţa a 80% din populaţia Moldovei. Dacă nu ne ascultă pe noi, să asculte poporul”, a spus Usatîi.

Întrebat dacă există planul B în cazul în care revendicările vor fi respinse, liderul Partidului Nostru a răspuns că există şi planul B şi planul C.

„Noi suntem gata pentru orice scenarii, pentru represiuni, provocări, acuzaţii inventate. Mai bine să nu testeze răbdarea oamenilor, deoarece nu le va plăcea reacţia lor”, a subliniat Usatîi.

Vineri seara preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a desfăşurat o conferinţă de presă, în cadrul cărei a invitat protestatarii la dialog.

„Noi suntem gata să discutăm cu liderii protestatarilor toate problemele. Îi îndemn că prezinte o analiză care va conţine argumente juridice de ce propun iniţierea alegerilor parlamentare anticipate. Să delege specialişti, jurişti, care vor înainta propuneri, dar doar în cadrul legislaţiei în vigoare”, a spus Candu.

Politicianul a subliniat că în condiţiile actuale „alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie bună pentru Moldova”.

„Alegerile acum vor duce doar la aprofundarea crizei economice şi sociale. Noi considerăm că ţar are nevoie de guvernare pentru a evita colapsul economic şi social, trebuie de a asigura stabilitatea pentru ca noul Guvern să acţioneze rapid şi decisiv, cu scopul de a obţine rezultate”, a subliniat Candu.

http://www.infotag.md/politics-ro/216758/