Economia informală cauzează statului pierderi de milioane de lei

Economia informală cauzează statului pierderi de milioane de lei

Economia informală cauzează statului pierderi de milioane de lei, sindicate

 

Bugetul public naţional are de pierdut anual 5,6 miliarde de lei ca urmare a neimpunerii impozitării salariilor achitate „în plic”. Potrivit estimărilor unor instituţii de cercetare, la care face referire Confederaţia Naţională a Sindicatelor, suma salariilor achitate „în plic” constituie circa 15,5 miliarde de lei sau aproximativ 50% din fondul anual al retribuirii muncii. Consecinţele grave ale economiei informale în Republica Moldova au fost abordate vineri, 11 septembrie, în cadrul unei întruniri a partenerilor sociali, transmite IPN.

Preşedintele CNSM, Oleg Budza, a declarat că o măsură eficientă ar fi înăsprirea sancţiunilor pentru practicarea salariului „în plic”. „Cele stabilite în prezent nu-i sperie pe agenţii economici, amenzile trebuie să fie foarte dure, iar în paralel trebuie de găsit soluţii privind flexibilitatea impozitării agenţilor economici, care trebuie să fie motivaţi şi interesaţi să activeze legal”, a menţionat liderul sindical.

În cadrul discuţiilor s-a menţionat că guvernele sunt datoare faţă de proprii cetăţeni să instituie un cadru fiscal de impozite şi taxe prietenos, sustenabil şi predictibil. În felul acesta, angajatorii nu vor avea niciun pretext să se eschiveze de la plata impozitelor, iar lucrătorii vor fi întăriţi în decizia lor de a nu mai ceda la presiunile venite din zona informală. Un rol important trebuie să-l joace sindicatele şi patronatele, pentru a da un mesaj coerent şi comun către guvernanţi.

Potrivit datelor Inspectoratului de Stat al Muncii, în urma controalelor efectuate pe parcursul a mai mult de jumătate de an la întreprinderile din ţară de către un grup interdepartamental, au fost depistate circa 800 de cazuri când muncitorii activau fără contracte de muncă, iar suma de amenzi stabilită depăşeşte 800  de mii de lei. În cele mai multe cazuri este vorba despre întreprinderile din sectorul privat.

Potrivit Biroului Naţional de statistică, economia informală în Moldova a înregistrat cel mai mare nivel în anul 2011, constituind 25,5%, iar cel mai redus nivel, în 2007 – 21,3%. În anul 2014, 32,5%, din totalul persoanelor ocupate în economie au avut un loc de muncă informal, iar fiecare al zecelea salariat a declarat că primeşte, fie o parte sau chiar în întregime, salariul „în plic”.

http://www.ipn.md/ro/economie-business/71691

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *