Economia Moldovei se bazează pe afacerile mici și mijlocii – Călin Corjan

Economia Moldovei se bazează pe afacerile mici și mijlocii – Călin Corjan

Situația stabilității relative în economia Moldovei a fost atinsă pe baza întreprinderilor mijlocii și mici, a remarcat Elena Gorelova, doctor în științe economice, director adjunct al Centrului de Studii și Reforme Strategice.

Cu toate acestea, în opinia ei, nu merită să ne bazăm doar pe aceste sfere de afaceri.

«Trebuie să atragem mari investiții, atât locale, cât și străine, pentru ca în republică să se deschidă întreprinderi industriale mari sau filiale ale acestora, în care ar fi angajați un număr suficient de mare de muncitori și care ar deveni cu adevărat o locomotivă nu numai pentru creșterea accelerată a economiei, ci și pentru dezvoltarea eficientă a întreprinderilor mici și mijlocii», consideră ea.

În plus, pentru dezvoltarea adecvată întreprinderile mici și mijlocii, au nevoie de întreprinderi mari, care acționează în calitate de ”donatori și remorcheri». În caz contrar, va fi resimțită funcționarea limitată a întreprinderilor mici și mijlocii, ceea ce va afecta oportunitățile de cooperare cu întreprinderile mari, în special în executarea unor lucrări și servicii.

Întreprinzătorul, economistul, expertul în afaceri internaționale și inovații, Călin Corjan, la rândul său, remarcă faptul că în condițiile Republicii Moldova este destul de dificil pentru întreprinderile mici să devină o întreprindere mare, chiar dacă va fi sprijinită și de stat.

„De regulă, astfel de companii dobândesc parteneri stabili. Apropo, aceste companii acționează ca un „colac de salvare” a întreprinderilor mici și mijlocii, oferindu-le o parte din operațiunile lor secundare. Adică, companiile mari își formează parteneri mai mici și toată lumea are de câștigat din aceasta”, a menționat Corjan.

Trebuie remarcat faptul că întreprinderile mici și mijlocii din Moldova formează 97% din numărul total de întreprinderi. Personalul acestor agenți economici reprezintă aproximativ 57% din numărul total al angajaților.

Related Articles

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *