Executivul transnistrean a aprobat bugetul

Executivul transnistrean a aprobat bugetul

Guvernul nerecunoscut al regiunii transnistrene a aprobat bugetul pentru anul 2016. Cheltuielile pentru anul viitor sunt planificate în sumă de 4,7 miliarde de ruble, iar veniturile sunt de 2,3 miliarde. Astfel, deficitul bugetar constituie peste 2 miliarde de ruble, transmite IPN cu referire la presa din regiune.

Pentru achitarea la timp a pensiilor, în volum deplin, în proiectul bugetului se propune asigurarea Fondului de asigurare socială cu sursele necesare de finanțare din contul reducerii nivelului de asigurare a bugetului repulican.

Potrivit administrației regiunii, cheltuielile bugetului nu iau în considerare toate necesitățile instituțiilor bugetare, estimate la aproximativ 6 miliarde de ruble.

Proiectul bugetului prevede cheltuieli pentru stingerea în 2016 a datoriilor pentru salarii, care la 1 decembrie 2015 au constituit 393 de milioane de ruble.

De asemenea, în proiectul aprobat se păstrează posibilitatea de a folosi pentru finanțarea salariilor, în caz de necesitate, impozitele pentru menținerea Fondului locativ.

Proiectul stabilește rata de inflație pentru 2016 în mărime de 2%, comparativ cu 4-6% prognozate anterior. Bugetul presupune indexarea salariilor cu 3% în luna ianuarie și cu încă 2% în luna iulie. Totodată, mărimea medie a pensiei urmează să fie majorată cu 4%.

Proiectul bugetului pentru 2016 urmează să fie examinat de deputații Sovietului Suprem în legislatură nouă. Totodată, Sovietul urmează să stabilească sursele suplimentare de finanțare a domeniilor sociale.

 

http://www.ipn.md/ro/economie/73546

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *