Există problemă mai mare decât anticipatele pentru Republica Moldova

Există problemă mai mare decât anticipatele pentru Republica Moldova

Alegerile anticipate nu constiruie cea mai mare problemă pentru Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de către Ileana Racheru, cercetător ştiinţific pentru spaţiul ex-sovietic la Institutul Diplomatic Român, în cadrul emisiunii „Orizont european”, de la postul de televiziune „TVR Moldova”, transmite IPN.

„Cea mai gravă problemă cu care se confruntă acum Moldova este sistarea finanţării externe. Indiferent cine va fi la guvernare, fără finanţare externă nu va putea să facă faţă situaţiei”, a spus Racheru.

Cercetătoarea din România este de părerea că niciunul din partidele de la guvernare nu va avea de câştigat în urma alegerilor anticipate: „Ultimul sondaj arată că partidele, care se declaraă pro-europene, cel mai probabil nu se vor găsi la guvernare. Pare paradoxal, dar şi PSRM, care optează atât de mult pentru anticipate, tot va avea de pierdut. Sondajele arată că această formaţiune ar putea avea mai puţine mandate, deoarece ar acumula cel mult 15 la sută din sufragii. Cel mai cotat politician de peste Prut este acum Renato Usatîi şi formaţiunea sa are şansa să câştige cele mai multe mandate”.

Ileana Racheru consideră că oricine ar veni la guvernare în urma unor posibile alegeri anticipate, nu se va descurca fără finanţarea externă. „Se crede că dacă vor veni la guvernare Renato Usatîi şi Igor Dodon vor lua credite de la Federaţia Rusă. Este puţin probabil, deoarece Rusia nu investeşte pe termen lung. Mai mult, însăşi Federaţia Rusă se confruntă cu probleme economice, în special, din cauza scăderii preţurilor la petrol, a suportat cheltuieli mari în urma anexării Crimeii şi a intervenţiei militare în Siria. Aşa că nu este exclus ca acelaşi Igor Dodon, dacă va ajunge la guvernare, va fi pus în situaţia să negocieze cu europenii. Fără banii europenilor Dodon va avea aceiaşi soartă ca şi pro-europenii corupţi”, a opinat cercetătoarea.

 

http://www.ipn.md/ro/integrare-europeana/73221