Experţi NATO vor definitiva riscurile cu caracter militar la adresa Moldovei

Experţi NATO vor definitiva riscurile cu caracter militar la adresa Moldovei

Un grup de experţi NATO, împreună cu cei moldoveni, vor analiza riscurile şi ameninţările cu caracter militar la adresa securităţii Republicii Moldova. Experţii NATO efectuează, în perioada 10-13 noiembrie, o vizită de lucru la Ministerul Apărării, în contextul implementării Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare a Republicii Moldova (Defence Capacity Building Initiative – DCBI), transmite IPN.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Apărării, Aurel Fondos, experţii, împreună cu reprezentanţii Ministerului, vor analiza în cadrul unor şedinţe de lucru progresele înregistrate în ajustarea cadrului strategic legislativ şi a Strategiei Securităţii Naţionale. Totodată, discuţiile se vor axa pe revizuirea şi definitivarea riscurilor şi ameninţărilor cu caracter militar la adresa securităţii Republicii Moldova, formatului Strategiei Naţionale de Apărare, precum şi a domeniului de comunicare strategică.

Şeful grupului de experţi NATO, Andrew Cullen, a declarat că angajamentul NATO în cadrul iniţiativei DCB se reflectă în numărul de experţi care participă. „Avem experţi de nivel foarte înalt din SUA, Regatul Unit, Germania, Turcia, România, dar şi din ţări partenere cum ar fi Suedia, Georgia şi Elveţia. Activitatea noastră la Ministerul Apărării este esenţială, având scopul de a oferi consiliere şi asistenţă, de a ajuta autorităţile Republicii Moldova în reformarea Forţelor Armate. Aceasta este pentru noi o sarcină de maximă importanţă”, a menţionat Andrew Cullen, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

În cadrul Summit-ului NATO din Ţara Galilor, desfăşurat în perioada 4-5 septembrie 2014, Republica Moldova a fost invitată de către Alianţa Nord-Atlantică să adere la iniţiativa „DCB”. Iniţiativa respectivă prevede asistenţă privind analizarea capacităţilor curente de apărare a Republicii Moldova şi identificarea domeniilor care trebuie dezvoltate. Ulterior, în luna iunie 2015, la Bruxelles, miniştrii apărării ai ţărilor membre ale NATO au aprobat pachetul de asistenţă „Consolidarea capacităţilor de apărare pentru Republica Moldova”.

http://www.ipn.md/ro/politica/72920

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *