Fără sprijinul PLDM și PD —  Dorin Chirtoacă nu are șanse de a cîștiga din nou primăria Chișinău

Fără sprijinul PLDM și PD — Dorin Chirtoacă nu are șanse de a cîștiga din nou primăria Chișinău

În alegerile din 14 iunie 2015, pentru prima dată în istoria contemporană a Republicii Moldova, stînga politică are mai mulți candidați la fotoliul de primar al Chișinăului – Vasile Chirtoca (PCRM), Zinaida Greceanîi (PSRM), Ilian Cașu (Partidul Nostru). Despre aceasta scrie, într-o postare per blogul său, jurnalistul Victor Nichituş.

După cum relatează TRIBUNA, el menţionează că „în acest amalgam de neclarități ar părea că o stîngă fragmentată îl avantajează pe actualul primar”.

„Dar umbra a două mandate a erodat destul de mult din simpatia pe care o avea altădată. La alegerile trecute domnul Dorin Chirtoacă a fost susținut de alianța politică din care făcea parte și Partidul Liberal. Atunci domnul Filat a retras candidatura liberal-democraților și a îndemnat partidele din AIE să-l voteze pe liberalul Chirtoacă. În condițiile refuzului domnului Mihai Ghimpu de a face parte dintr-o coaliție parlamentară majoritară este greu de crezut că actualul primar va mai beneficia de o asemenea susținere. Mai mult, foștii colegi de partid – liberalii reformatori ai domnului Hadîrcă, participă în blocul electoral al domnului Leancă – îl vor susține aceștia în turul doi pe Dorin Chirtoacă?”, scrie Victor Nichituş.

În opinia sa, „marea necunoscută a acestei ecuații electorale ține de modul de comportament electoral al Alianței politice Moldova Europeană”. „Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunţat că numele candidatul la funcţia de primar al capitalei va fi anunțat cît de curînd.

Liderul liberal-democrat, Vlad Filat, a declarat că acesta va fi „o candidatură puternică, un profesionist adevărat, care va propune soluţii pentru problemele cu care se confruntă capitala”. Deci – vom avea încă doi candidați la fotoliul de primar – unul din partea liberal democraților și un altul din partea Partidului Democrat. Ce conduită vor avea cei doi față de Dorin Chirtoacă?”, se întreabă jurnalistul.

O altă întrebare adresată de el este “dacă va trece multimilionarul Vasile Chirtoca în turul doi al alegerilor locale?”. „Posibil că da – șansele domniei sale țin și de capacitățile ridicate de a investi în materiale electorale. Domnia sa are suficiente resurse financiare pentru a face acest lucru”, notează sursa.

Victor Nichituş crede că „resurselor financiare ruse, care se pare vor fi discret alocate candidatului Greceanîi ori Ilian Cașu, li se vor opune resursele financiare moldovenești – încă un motiv pentru care domnul Voronin a făcut apel la omul de afaceri Vasile Chirtoacă”. „În bătălia resurselor, Partidul Liberal este net dezavantajat – nefiind la guvernare liberalii nu mai pot arunca cu banii în stînga și în dreapta.

De asta, fără sprijinul PLDM și PD, liberalul Dorin Chirtoacă nu are șanse pentru a cîștiga din nou primăria Chișinău”, mai scrie el.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *