Ghimpu și Leancă vor face exact ce le spune Plahotniuc

Ghimpu și Leancă vor face exact ce le spune Plahotniuc

În prim-planul scenei politice de la Chișinău nu există personaje autonome, este de părere analistul politic român Armand Goșu, care susține că Mihai Ghimpu și Iurie Leancă sunt controlați de către oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În opinia acestuia, la Chișinău de multă vreme nu mai e vorba de niciun parcurs european în Republica Moldova, iar asta pentru că „Partidul Democrat nu are niciun interes în niciun parcurs european”.

„Ar trebui ca toată această retorică, acest mit ieftin să înceteze. Nimeni, nici la Bruxelles, nici la Berlin, nici într-o altă capitală din această lume nu mai crede în parcursul european al Republicii Moldova și nu de ieri, de azi, ci de multe luni”, a declarat Goșu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

El susține că liderii politici de la Chișinău sunt controlați de către Plahotniuc, care va decide cum va arăta următoare coaliție de Guvernare.

„PL domnului Ghimpu face exact ce vrea domnul Plahotniuc”, susține Goșu, care are aceeași opinie și în legătură cu deputații din grupul Leancă: „Vor face ce va vrea Plahotniuc de la ei. Dacă Plahotniuc vrea să-i bage în guvern, vor fi în guvern, vor căpăta și posturi de miniștri. Dacă Plahotniuc decide să facă coaliție cu Dodon, va face cu Dodon. Deci, nu sunt personaje autonome pe scena politică din Republica Moldova”.

Totuși, acesta nu-i prevede un viitor prea luminos lui Plahotniuc, iar în condițiile în care presiunile vor crește, pe acesta l-ar putea aștepta soarta lui Viktor Ianukovici.

„Când e vorba de o presiune, evident, e vorba de totuşi generarea unei reacţii la ce se întâmplă pe scena publică de la Chişinău. Să știți, nici oamenilor din SIS, nici oamenilor din Ministerul de Interne, nici micilor întreprinzători, nici intelectualilor, nici restului oamenilor din politică nu le convine ca toți să stea sub un singur om. Toată lumea vrea un echilibru în societate, în politică. Şi vedeţi la ce duce când un singur om are controlul: pe Ceauşescu l-au împuşcat; pe Ianukovici l-au alergat, l-au fugărit până la Moscova. În ţările de tipul acesta se termină prost întotdeauna”, a încheiat Armand Goșu.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *