Guvernul planifică alocarea altor 5 miliarde de lei pentru protejarea furtului bancar

Guvernul planifică alocarea altor 5 miliarde de lei pentru protejarea furtului bancar

Guvernul Gaburici planifică alocarea altor 4,5 — 5 miliarde de lei din fondul de rezervă băncilor cu probleme, controlate de milionarul Ilan Shor: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Anunţul a fost făcut de deputatul PSRM, Igor Dodon.

„În următoarele zile vor fi alocate încă 4,5 -5 miliarde de lei din Banca Națională pentru a acoperi mai departe furturile din bănci. Oameni buni, oligarhii de la guvernare, voi acum furați zeci de miliarde și încă 4 miliarde vreți să le furați pe spinarea noastră! Nu le dați la agricultori, profesori și pensionari, dar iar le luați din Banca Națională și i le dați lui Gaburici, să le împartă lui Shor și lui Plahotniuc”, a declarat Dodon în cadrul unei conferinţe de presă.

În primăvara anului curent s-a aflat că Guvernul Leancă a adoptat la 13 noiembrie 2014 o Hotărâre strict secretă care prevede acordarea unor credite de urgență celor trei bănci controlate de milionarul Ilan Shor (Banca de Economii, Banca Socială, Unibank) după ce din ele au fost sustrase 13 miliarde şi care au intrat sub administrarea specială a Băncii Naționale a Moldovei. Creditul acordat era de 9,4 miliarde lei cu o rată a dobânzii de 0,1%. Hotărârea a fost desecretizată abia după cinci luni, în primăvara anului 2015.

Ulterior, în primăvara anului curent, s-a vehiculat că deja Guvernul condus de Chiril Gaburici a adoptat o hotărâre secretă, prin care a mai permis oferirea celor trei bănci a sumei de 5,6 miliarde de lei din banii statului.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu a anunţat recent că împrumuturile de miliarde de lei acordate de Banca Naţională a Moldovei sub garanţia Guvernului pentru a acoperi găurile din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank vor fi convertite în datorie de stat, dacă banii nu vor fi rambursaţi.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *