Guvernul Streleţ va cădea?

Guvernul Streleţ ar putea fi demis în urmă moţiunii de cenzură pe care intenţionează s-o depună săptămâna viitoare PSRM, iar aceasta ar da undă verde la guvernare forţelor pro-ruse. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV7”, transmite IPN.

Vitali Catană, expert în drept constituţional, consideră că demisia actualului cabinet de miniştri ar aduce la guvernare forţele pro-ruse. „Politicienii din alianţă de guvernare ar trebui să preia experienţa României. Acolo permanent este arestat fie un om de afaceri influent, fie un politician, dar sistemul politic rămâne stabil. Lupta contra corupţiei în România a pornit de la rivalitatea politică dintre Traian Băsescu şi Adrian Năstase. Arestarea lui Filat nu trebuie să conducă la destrămarea alianţei pro-europene. Nu văd pe moment o alternativă la această alianţă în afară de alegeri anticipate şi o coaliţie de stânga. Noi i-am mai pedepsit o dată pe politicieni şi i-am pedepsit aşa de tare, că la guvernare au venit comuniştii, iar consecinţa acestei guvernări o simţim şi acum”, a declarat Catană.

Mariana Kalughin, expert anticorupţie, consideră căderea Guvernului Streleţ inevitabilă. „Guvernul Streleţ va cădea mai devreme sau mai târziu. Este vorba de credibilitatea clasei politice. Totodată, Streleţ a spus că va implementa agenda europeană. Aceasta înseamnă reforma procuraturii, schimbarea modului de numire a procurorului general şi a judecătorilor din Curtea Supremă de Justiţie etc. Aceste reforme au tot fost amânate. Nu se ştie câtă răbdare vor avea colegii de coaliţie a lui Streleţ”, a spus expert.

Stanislav Pavlovschi, unul din liderii Platformei civice „DA” a spus, că problema nu constă în căderea actualul guvern, cât în menţinerea sistemului oligarhic. „Problema este una mai largă decât căderea Guvernului Strelţ. Se ştie că ţara este condusă din umbră de către o singură persoană. Iar această persoană la moment este interesată de propria securitate şi de siguranţa averii sale. Întrebarea este în ce măsură este gata societatea noastră să se opună acestui oligarh”, a spus Pavlovschi.

Directorul Centrului „Politicon”, Anatol Ţăranu, consideră că demisia Guvernului Streleţ este inevitabilă, iar acest fapt va constitui o nouă lovitură pentru PLDM.