Hotărîrea Curții Constituționale ridică semne de întrebare

Hotărîrea Curții Constituționale ridică semne de întrebare

Hotărîrea Curții Constituționale care stabilește că Parlamentul poate fi totuși dizolvat în ultimele șase luni de mandat al președintelui este privită sceptic de expertul în drept constituțional Alexandru Arsene. Intervievatul a declarat pentru NOI.md că argumentele Curții sînt deocamdată incerte.

Expert: Hotărîrea Curții Constituționale ridică semne de întrebare

„Hotărîrea contravine foarte clar normei constituționale, care este normă imperativă. Dacă e indicat că în ultimele șase luni de mandat al șefului statului nu poate fi dizolvat parlamentul, înseamnă că altă explicație nu poate fi. Nu cunosc subtilitățile deciziei luate astăzi de Curte, dar este un articol imperativ care nu poate fi tălmăcit în două sensuri. Articolul 85 spune că, dacă timp de trei luni nu se formează guvernul, șeful statului dizolvă parlamentul, dar tot același articol arată că nu poate fi dizolvat Parlamentul în ultimele șase luni de mandat al șefului statului. Probabil, trebuie revăzută Constituția, pentru că e clar că se bat cap în cap două prevederi constituționale”, a punctat Alexandru Arsene.

Acesta a mai precizat că, dacă pînă la finele lunii ianuarie nu va fi format executivul, șeful statului va trebui să se conformeze deciziei de astăzi a Curții și să dizolve Parlamentul.

„Deciziile Curții sînt irevocabile și definitive. După toate calculele, pînă la finele lunii ianuarie mai au timp să formeze guvernul. Dacă nu, atunci președintelui nu-i rămîne decît să pună în aplicare decizia Curții”, a adăugat Alexandru Arsene.

 

SURSA: NOI.MD

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *