Iată numele unui eventual guvernator al BNM

Iată numele unui eventual guvernator al BNM

Potrivit surselor Sputnik, una dintre candidaturile care se discută în prezent pentru funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) este cea a bancherului Marcel Chircă.

Chircă se află în relaţii de prietenie cu mai mulţi demnitari, în special cu liderul PD Marian Lupu. Numele lui Chircă este bine cunoscut în lumea bancherilor. În toamna anului 2009, când a fost ales un nou guvernator al BNM, numele lui Marcel Chircă de asemenea figura în lista eventualilor pretendenţi la acest post.

Contactat de Sputnik, Marcel Chircă a infirmat ştirea. Chircă a declarat că nu mai activează în sistemul bancar de doi ani şi nu a purtat discuţii la această temă cu nici un reprezentant din conducerea ţării.

„De doi ani nu mai sunt în sistemul bancar şi nu am avut discuţii la această temă cu nimeni din conducerea ţării, deşi mă cunosc şi cunosc mulţi exponenţi ai guvernării”, a declarat Chircă.

Marcel Chircă în prezent este antrenat în proiecte din sectorul de microfinanţare.

La 21 septembrie 2015, Dorin Drăguțanu și-a dat demisia din funcția de guvernator al BNM, împreună cu prim-viceguvernatorul Marin Moloșag. Aceştia şi-au motivat demisia prin presiunile care veneau din partea Guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ.

Conform legii, demisia lui Drăguţanu trebuie să fie acceptată de Parlament, până în acel moment el fiind plenipotențiar.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că până la începutul şedinţelor plenare ale Parlamentului din sesiunea de primăvară, noua conducerea a BNM va fi deja identificată. Potrivit legii, guvernatorul BNM este votat de Parlament la propunerea preşedintelui Legislativului.

 

SURSA: sputnik.md

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *