IN MEMORIAM Mihai Volontir

A încântat mii de oameni cu roluri de excepţie, iar scena i-a devenit a doua casă. Talentul, dar şi simţul umorului sunt doar două dintre multe calitătăţi pe care le are şi graţie cărora a reuşit să cucerească inimile oamenilor.

Mihai Volontir s-a născut la nouă martie 1934, în satul Glinjeni, raionul Rezina (astăzi raionul Şoldăneşti). Din 1957 este actor la Teatrul Naţional «Vasile Alecsandri» din Bălţi. Este cunoscut în special pentru rolul lui Budulai din filmul «Ţiganul» şi cel al lui Dimitrie Cantemir din filmul cu acelaşi nume.

Trebuie să menţionăm că Mihai Volontir a fost unul din cei 278 de delegați ai primului Parlament al fostei RSS Moldovenească (devenită apoi Republica Moldova), care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova, la 27 august 1991.

De-a lungul carierei sale, Mihai Volontir a întruchipat sute de personaje şi a devenit o figură emblematică pentru filmul şi teatrul moldoveneşti.

A debutat ca actor de film la studioul cinematografic «Moldova-Film» în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță: Se caută un paznic, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obținut Premiul Național al RSSM în anul 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1957) și Dimitrie Cantemir din filmul omonim (1973).

Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai (care-și caută liberatatea și fericirea) din serialul TV Țiganii (1979) i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii ’70-’80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată Întoarcerea lui Budulai. I s-au decernat Premiul de Stat al Uniunii Sovietice (1980), Premiul Frații Vasiliev (1980) și titlul de Artist al poporului (1984).

Mihai Volontir a fost decorat cu «Ordinul Republicii», iar în anul 2000 a fost desemnat «Cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească».

În acest an, Mihai Volontir a dedicat orașului Bălţi, în care locuieşte de mai mulţi ani, un cântec. Piesa se numeşte «Orașul meu murdar până la stele». Prin versurile melodiei, actorul Mihai Volontir a îndemnat tinerii să-şi iubească neamul.

http://www.publika.md/in-memoriam-mihai-volontir-detalii-necunoscute-din-viata-regretatului-actor-mihai-volontir_2399571.html

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *