Irina Vlah: Vrem să vedem paşi concreţi din partea Chişinăului

Irina Vlah: Vrem să vedem paşi concreţi din partea Chişinăului

Absoluta majoritate a divergenţelor dintre Comrat şi Chişinău vor pleca pentru totdeauna în trecut, dacă puterea centrală va începe să respecte Legea privind statutul juridic special al Republicii Moldova, adoptată în 1994. De această părere este Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, ea a menţionat că aceasta este o lege bine gîndită, care nu şi-a pierdut actualitatea pînă acum şi care prevede în detalii divizarea împuternicirilor şi competenţelor între centru şi regiune. „Mai ales că unele prevederi ale acestui act legislativ în 2003 au fost introduse de Parlament în Constituţia ţării”, a precizat Irina Vlah.

Ea a spus că, deşi la Chişinău se schimbă preşedinţi, partide de guvernare, cabinete de miniştri, atitudinea generală a centrului faţă de Găgăuzia rămîne aceeaşi. „Clasa politică şi birocraţia moldovenească în general rezervă Găgăuziei rolul de autonomie culturală. Iar cînd amintim despre statutul juridic special, imediat ne taxează ca „separatişti” şi „coloana a cincea în Moldova”, a menţionat Irina Vlah.

Ea a amintit că, la finele anului trecut, Speakerul Andrian Candu a propus reluarea activităţii Comisiei mixte cu participarea deputaţilor de la Chişinău şi Comrat pentru armonizarea legislaţiei găgăuze şi a celei republicane şi ajustarea legislaţiei moldoveneşti la Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei. „Au avut loc cîteva şedinţe la Chişinău şi Comrat. De vorbit despre careva rezultate e încă devreme. Personal consider că trebuie atraşi şi experţi din organizaţii internaţionale cu autoritate – CE, Comisia de la Veneţia, OSCE etc. Vrem să vedem paşi concreţi din partea Chişinăului. „Dialog de dragul dialogului” nu ne convine”, a declarat Irina Vlah.

 

 

http://tribuna.md/2016/01/23/irina-vlah-vrem-sa-vedem-pasi-concreti-din-partea-chisinaului/

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *