Lupu: Am rămas frapaţi de schimbarea de poziţie a PLDM

Lupu: Am rămas frapaţi de schimbarea de poziţie a PLDM

Liberal-democraţii sunt gata să continue negocierile privind formarea noului Guvern dacă li se oferă dreptul de a propune candidatul pentru funcţia de prim-ministru.

PLDM susţine că acesta ar putea fi un tehnocrat sau un politician. Declaraţiile au fost făcute astăzi după o nouă rundă de negocieri, la care au participat PLDM, PL, PD și deputații neafiliați din grupul Leancă.

«PLDM nu acceptă principiul ca partidul care are cele mai multe mandate sa aleagă primul funcția. Trebuie să se țină cont de rezultatele ultimelor alegeri parlamentare, să mergem pe principiul continuității. Am stabilit pentru următoarea rundă că vom discuta asupra formulei de repartizare a domeniilor de responsabilitate în Guvern. Dacă colegii acceptă condiția, suntem gata să anunțăm în următoarele zile candidatul», a subliniat vicepreședintele PLDM, Valeriu Streleț.

Democraţii şi liberalii susţin că PLDM schimbă macazul, după ce în ultimele săptămâni insista asupra unui candidat neafiliat politic la funcţia de premier.

«Este dreptul PLDM de a nominaliza un candidat. Colegii noiştri îşi rezervă dreptul ca această candidatură să fie ori apolitică, ori foarte politică. Am rămas frapaţi de această schimbare de poziţie. Această formulă e aplicată în toată lumea şi tot la propunerea PLDM-ului am aplicat-o şase ani de zile şi e straniu că formula pe care tot colegii au promovat-o nu mai e aceptată. Se face referire la rezultatele alegerilor parlamentare. Dar vreau să menționez că aceste rezultate nu au stat la baza negocierilor din luna iulie curent», a precizat Lupu.

Totodată, liderul PDM, Marian Lupu, a spus că liberal-democraţii trebuie să-şi facă temele pe acasă şi să vină cu o claritate pentru toţi participanţii la negocieri.

«Colegii de la PLDM trebuie să-şi facă temele pe acasă şi să vină cu un model. Noi suntem gata să discutăm orice formulă, dar să fie o claritate pentru toţi participanţii la negocieri. Discutăm, trebuie să ieşim din starea de confuz şi să înţelegem ce doresc cu adevărat colegii din PLDM», a adăugat Marian Lupu.

Totodată, liderul PDM a spus că discuţiile vor continua şi mâine: «Mâine vom continua să discutăm, e geru să le numesc negocieri, noi mai degrabă ne confruntăm cu nişte condiţii».

Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, PLDM a venit la negocieri cu propunerea ca ei să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru în baza rezultatului alegerilor din 30 noiembrie 2014.

«Mai mult e vorba de un blocaj, astfel ca să nu putem merge înainte. Cred că toată lumea observă acest lucru. Dicutăm, discutăm dar rezultat nu avem. Mai urmează ca fiecare să aibă ședințe la partid și mâine să ne întâlnim din nou. Eu chiar am glumit azi şi am spus că poate mergem cu cei care au cel mai mic număr de mandate. Poate începem cu PL-ul de data asta», a menționat Mihai Ghimpu.

PUBLIKA.MD menţionează că, în această seară, au avut loc negocieri între PLDM, PL, PD și deputații neafiliați din grupul Leancă.

Amintim că, timp de şase ani, candidaţii la funcţia de premier erau propuşi de PLDM, care deţinea cele mai multe mandate de deputat în cadrul coaliţiile de guvernare. În prezent, formaţiunea este reprezentată de 19 parlamentari, unul dintre care, Vlad Filat, fiind reţinut pentru acte de corupţie. Democraţii deţin 19 mandate, liberali — 13, iar grupul Leancă are trei deputaţi.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *