Marian Lupu: Preşedintele a propus un candidat fără şanse

Marian Lupu: Preşedintele a propus un candidat fără şanse

Premierul desemnat, Ion Sturza, este un candidat fără sprijin parlamentar, fără nicio şansă de a acumula numărul necesar de voturi. O astfel de declaraţie a fost făcută de Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, care a declarat că şeful statului a intrat într-un joc de culise pus la cale de Partidul Liberal Democrat, transmite IPN.

„Preşedintele este liber în adoptarea deciziilor, a fost decizia domniei sale. Totodată, menţionez că domnul preşedinte a propus un candidat fără susţinere parlamentară, un candidat fără şanse, un candidat, în consecinţă, fără legitimitate”, a spus politicianul.

Potrivit lui Mariana Lupu, în continuare va urma un show cu un rezultat previzibil. „Şansele unui cabinet de miniştri Sturza sunt zero. Acest lucru a fost explicat la negocierile la care au participat partidele. Această candidatură a fost discutată cu mult timp în urmă, a fost promovată zi de zi de către un grup cu interese ascunse, s-a insistat ca şi picătura chinezească până când astăzi preşedintele a cedat şi a înaintat candidatura. Regret că preşedintele a acceptat să participe la astfel de jocuri. Sper doar că este conştient şi îşi asumă toate consecinţele dacă vom intra într-un blocaj şi mai mare”, a spus Marian Lupu.

Liderul PDM insistă că această desemnare este rezultatul unei înţelegeri pe care preşedintele Nicolae Timofti a stabilit-o cu Partidul Liberal Democrat o lună în urmă. „Într-o asemenea situaţie, este absolut evident că asistăm la un joc de culise impus de conducerea PLDM, care a tras de timp, care ne dă în consecinţă tot temeiul să constatăm că urmăreşte blocarea ţării într-o criză. Ion Sturza devine o candidatură oficială a PLDM, netransparentă şi ascunsă în spatele termenului de tehnocrat”, a opinat politicianul.

Potrivit lui Lupu, Nicolae Timofti, la un moment dat, a spus franc că, acum o lună, l-a invitat pe Valeriu Streleţ (liderul interimar la PLDM, n.r.) şi a consultat cu el candidatura lui Ion Sturza, după care Valeriu Streleţ a dat aviz pozitiv, la fel şi fracţiunea PLDM, dar şi consiliul naţional politic al formaţiunii. „A fost un moment de mare surprindere nu doar pentru noi, democraţii, această surprindere era scrisă şi pe feţele colegilor de la PL şi PPEM”, a spus liderul PDM.

Partidul Democrat îşi menţine poziţia anunţată anterior şi nu va lua în considerare această candidatură, pe care o numeşte ca fiind a PLDM. Cât despre modul de nominalizare, Marian Lupu afirmă că s-a făcut pe ascuns, fără respectarea opiniei majorităţii, şi consideră că s-a făcut abuziv, chiar în contradicţie cu normele şi spiritul Constituţiei. Din acest motiv, democraţii nu vor avea o discuţie cu Ion Sturza.

Marian Lupu nu a acceptat să răspundă la întrebările jurnaliştilor şi nu a făcut declaraţii despre consultările pe care le-au avut democraţii cu cei 14 deputaţi care au anunţat, astăzi, că părăsesc PCRM şi se implică în discuţiile pentru formarea unei majorităţi parlamentare.

 

http://www.ipn.md/ro/politica/73726

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *