Mai puţine controale fiscale la agenţii economici

Mai puţine controale fiscale la agenţii economici

Numărul controalelor fiscale, efectuate prin toate metodele de verificare, la agenții economici se află în continuă scădere, transmite IPN cu referire la şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS) Ion Prisăcaru.

Prisăcaru a menționat între-o emisiune la Radio Moldova că, dacă pe parcursul anului 2013, numărul controalelor la agenții economici a înregistrat cifra de 74029, în 2014, aceasta a fost de 60400, iar în 9 luni ale anului curent — de 40156.

„Astfel, într-o perioadă, relativ scurtă, s-a reușit a elimina fiecare al patrulea control”, a specificat șeful IFPS.

Sumele calculate suplimentar la buget, urmare a efectuării controalelor s-au majorat: de la 653,04 mln lei, în 2013, la 1,2 mlrd lei, în 2014şi la 1,19mlrd lei, în nouă luni ale anului în curs.

Şeful Fiscului a mai spus că. pe parcursul anului curent, prin munca explicativă desfășurată de inspectorii fiscali privind conformarea voluntară a contribuabililor, s-a reușit a aduce 4098 de persoane juridice și fizice, care practică activitate antreprenorială, în câmpul legal al economiei. Acestea și-au înregistrat afacerile sub formă de întreprindere individuală (77), societate cu răspundere limitată (97), gospodărie țărănească (110), alte forme organizatorice-juridice (188). Iar 3507 persoane au procurat patentă de întreprinzător.

Seful IFPS a mai relevat că există rezultate și în ce privește contracararea  fenomenului achitării salariilor în plic.

„Aici conlucrăm cu Casa Naţională de Asigurări Sociale, cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor. Sunt progrese, dar acestea ar fi cu mult mai mari, dacă am reuși, cu eforturile comune ale statului și societății civile, să informăm populația, ca să fie conștientizate consecințele achitării salariilor în plic. Căci nu ar exista fenomenul achitării salariilor în plic, dacă nu doar conducătorii unor întreprinderi, dar și persoanele, care se angajează, nu vor accepta să le fie plătite salariile în plic. Se lucrează în acest sens, sunt anunțuri, postere, dar, probabil, nu suficient”, a spus Ion Prisăcaru.

http://www.ipn.md/ro/economie-business/72845

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *