Moldova nu a făcut progrese în eradicarea corupţiei

Moldova nu a făcut progrese în eradicarea corupţiei

SUA se abţine să implementeze în Republica Moldova cel de al doilea program „Compact” din motivul că nu a înregistrat progrese în lupta cu corupţia. Declaraţia a fost făcută de către ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV Chişinău”, transmite IPN.

Ambasadorul a precizat că finanţarea programului ar putea fi reluată, dacă Guvernul american va observa progrese în eradicarea corupţiei în Republica Moldova. „Corupţia largă este o problemă pentru Republica Moldova şi trebuie rezolvată. Republica Moldova nu a făcut progrese în eradicare fenomenului, ci dimpotrivă, a coborât la un nivel şi mai jos. Sper că Guvernul de la Chişinău va lua atitudine, iar noi vom relua finanţarea. Consider că este nevoie de timp pentru a învinge corupţia. Guvernul ar fi trebuit deja să aplice legile anticorupţie care există, prin pedepsirea celor implicați în acte de corupţie”, a declarat diplomatul american.

James Pettit a criticat instituţiile Republici Moldova pentru „reacţia foarte lentă” în elucidarea furtului miliardelor din sistemul bancar. „Este nevoie de o investigaţie imediată, pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere , iar banii returnaţi. Dacă se întâmpla un asemenea caz în SUA, instituţiile statul ar fi luat toate măsurile pentru investigarea crimei, iar vinovaţii ar fi fost deferiţi justiţiei. Dacă sistemul bancar moldovenesc ar fi fost unul sănătos şi ar fi activat corect, acest caz nu s-ar fi întâmplat. Este nevoie de reformat sistemul, ca astfel de cazuri să nu se repete”, a spus ambasadorul SUA la Chişinău.

În cadrul aceleaşi emisiuni ambasadorul american a scos în evidenţă şi alte probleme grave cu care se confruntă Republica Moldova. „De când sunt aici, am văzut patru premieri, ţara nu are stabilitate politică. Mai există şi alte probleme foarte serioase, cum ar fi lipsa de generală de satisfacţie, corupţia larg răspândită, iar manifestaţiile pe care le vedem în ultimul timp e un semn clar că oamenii se aşteaptă mai mult de la guvernare», a adăugat  James  Pettit.

James Pettit este optimist că încă nu e totul pierdut. „Cred că acum politicienii de la Chişinău sunt mai interesaţi ca niciodată să implementeze reforme. Există suficiente presiuni interne şi externe ca Guvernul să se apuce de lucru”, a declarat diplomatul american.

Related Articles