Munteanu: Există un val de revoltă chiar în interiorul Parlamentului

Munteanu: Există un val de revoltă chiar în interiorul Parlamentului

Republica Moldova este un caz clasic în care paraziţii cu agendă ascunsă devin factori determinanţi în procesul de guvernare, susține fostul ambasador în SUA Igor Munteanu. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Munteanu a explicat că jucătorii cu drept de veto din afara cîmpului instituţional al statului constituie una dintre marile probleme ale țării noastre, notează NOI.md.

„Să ştiţi că foarte multă lume «fierbe» într-un val de revoltă chiar şi în interiorul Parlamentului. Trebuie să admitem acest lucru, că foarte multă lume acolo este de bună calitate, dar nu are capacitatea de a gestiona priorităţile alese de şefii partidelor. (…) Ceea ce vedem în acest moment în Republica Moldova este rezultatul unei implozii instituţionale. Statul s-a golit dintr-odată de legitimitate. Autorităţile, care ar trebui să curme intrarea paraziţilor sau a factorilor care impun veto la lucruri importante pentru societate, nu au intervenit. CNA nu a intervenit, procuratura nu a intervenit, Guvernul nu a intervenit ca să pună în ordine anumite instituţii care trebuiau să verifice piaţa obligaţiilor sau intrările de capital suspect în bănci ş.a.m.d.”, a explicat fostul ambasador, în prezent director executiv al IDIS „Viitorul”.

În opinia lui Igor Munteanu, jucătorii din afara cîmpului instituțional, care dictează deciziile din umbră, trebuie scoși din joc. Potrivit lui Munteanu, e nevoie de o consolidare a tuturor forțelor pentru a opune rezistență față de acest fenomen.

„Atunci cînd apare un asemenea jucător cu agenda ascunsă şi cu drept de veto, care blochează anumite dezvoltări instituţionale ale statului, ale societăţii, atunci apare necesitatea unei coalizări a tuturor forţelor. În cazul nostru, aceşti jucători cu drept de veto neinstituţionali ar trebui scoşi din joc. În felul acesta s-ar degaja energia aceasta negativă, care s-a acumulat deasupra Republicii Moldova, sub formă de blam public, sub formă de neîncredere din partea actorilor externi, sub forma instituţiilor care degradează și nu au, de exemplu, o traiectorie clară”, a adăugat Igor Munteanu.
 

 

SURSA: NOI.MD

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *