O nouă rundă de negocieri privind coaliţia de guvernare, fără rezultat

O nouă rundă de negocieri privind coaliţia de guvernare, fără rezultat

Noua rundă de negocieri dintre reprezentanţii Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat, Partidului Liberal şi ai Partidului Popular European s-a încheiat fără rezultat. Potrivit liderului interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, ei au solicitat colegilor din fosta alianţă să se întrunească în perspectiva unei noi şedinţe a Consiliului Naţional Politic al partidului, care urmează să se pronunţe încă o dată privind mandatul grupului de negociatori din partea PLDM, transmite IPN.

„Noi am anunţat foarte clar cele trei obiective pe care Consiliul ne-a mandatat anterior să le înaintăm şi nu am primit niciun răspuns. Parcă se conturează o opinie comună din partea acestor partide care şi-au declarat intenţia de a crea o majoritate că nu ar fi de acord cu un guvern condus de un premier neafiliat politic, dar nimeni nu declară acest lucru deschis. Parcă ar fi de acord cu varianta zero de la care toate partidele să înceapă discuţiile, dar, totodată, spun că aceasta depinde de cum va fi primul ministru – afiliat politic sau nu. Parcă au zis că sunt de acord cu planul de acţiuni de resetare a entităţilor cu subordonare parlamentară, dar în discuţii se dovedeşte că viziunile sunt diferite”, a declarat Streleţ.

Totodată, Valeriu Streleţ a anunţat că se va convoca o nouă şedinţă a Consiliului pentru a se preciza mandatul grupului de negociatori, care poate fi menţinut în forma anterioară sau extins şi pentru alte obiective. „Este evident că trebuie să menţinem obiectivul de resetare fundamentală a sistemului politic. Odata ce am ajuns în această situaţie, această criză trebuie folosită şi ca o oportunitate pentru a oferi noi soluţii. În cazul în care mandatul discuţiilor va fi mai larg, oricum obiectivul PLDM va rămâne ca actuala clasă politică să-şi schimbe atitudinea şi metodele, ca instituţiile să fie scoase de sub dependenţa partinică”, a spus fostul premier adăugând că nu exclude că PLDM ar putea merge şi în opoziţie şi că nu va participa la niciun fel de consultări. El a spus că data convocării Consiliului Naţional va fi decisă de către Biroul Politic, care se va convoca în zilele apropiate

Potrivit vicepreşedintelui PL, Valeriu Munteanu, trebuie organizate negocieri rapide, fulger pentru crearea unei coaliţii majoritare şi a unui nou guvern. „Colegii de la PLDM sunt încorsetaţi de anumite condiţii şi precondiţii, chiar dacă le numesc altfel, primite de la Consiliul Naţional, care urmează să se convoace într-o nouă şedinţă şi să ofere mandat liber pentru discuţii şi pentru negocieri. Aşteptăm acest lucru”, a menţionat Munteanu adăugând că PL este gata ca săptămâna curentă să numească un nou guvern.

„Noi suntem gata să acceptăm orice ar ajuta Republica Moldova să iasă cât mai repede din această situaţie foarte complicată”, a subliniat reprezentantul PL.

Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PDM, a declarat presei că democraţii vor „un guvern cât se poate de repede, până la Anul Nou este de dorit. Suntem dependenţi într-o măsură oarecare de acest Consiliul Naţional al PLDM şi de colegii noştri care trebuie să aibă un mandat clar pentru negocieri”.

Noua rundă de negocieri dintre PDM, PLDM, PL şi PPEM Leancă s-a încheiat aproape de miezul nopţii, sâmbătă, 5 noiembrie.

http://www.ipn.md/ro/politica/73409

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *