Opinie:Plahotniuc controlează nu doar Procuratura, dar toată ţara

Opinie:Plahotniuc controlează nu doar Procuratura, dar toată ţara

Procurorul municipiului Chișinău, Ion Diacov, susține că prim-vicepreședintele autosuspendat al Partidului Democrat conduce nu doar Procuratura Generală, dar și întreaga țară.

Potrivit lui Diacov, și corupția este un fenoment în creștere printre procurori, iar cei cu încălcări grave sunt protejaţi.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat Ziarului de Gardă.

„Plahotniuc controlează nu doar Procuratura, dar toată ţara. Procuratura a fost partajată politic, revenind PD-ului, Procurorul General a fost recomandat de PD. Despre aceasta ştie toată societatea şi, desigur, toţi procurorii. În astfel de circumstanţe, fiecare procuror, când soluţionează un caz sau altul, ia în calcul cine „figurează” în dosar, nu-i obligatoriu să i se spună direct, dar cred că sunt şi cazuri când se fac recomandări. Procurorul General a fost selectat şi recomandat de partidul căruia i-a revenit Procuratura. Mai departe, depinde de integritatea morală a persoanei care îndeplineşte această funcţie, pentru că el a dat jurământul în faţa Plenului Parlamentului, în faţa Poporului, cu mâna pe Constituţie”, explică Ion Diacov.

Mai mult, procurorul municipiului Chișinău spune că fiecare procuror, indiferent de funcţia pe care o ocupă şi gradul pe care îl deţine, se lasă influenţat. „Sunt cazuri când caută singur situaţii pentru a-şi demonstra slugărnicia, şi o face desigur din interes meschin. Niciun procuror nu poate fi influenţat dacă nu-şi doreşte acest lucru”, precizează acesta.

Ion Diacov a criticat și noua Lege a Procuraturii, despre care spune că va înrăutăţi şi mai mult imaginea şi autoritatea Procuraturii în societate, şi aşa ajunsă sub limita criticii. „Această lege creează în viitor premise pentru abuzuri din partea procurorilor. Deosebit de periculoasă poate deveni activitatea în aşa-numitele procuraturi specializate, care, indiscutabil, vor compromite noţiunea de luptă cu corupţia, se vor transforma în bâte politice, discreditând şi mai mult imaginea Procuraturii, care şi aşa este una dubioasă.

Totodată, procurorul Chișinăului recunoaște că declarațiile și dezvăluirile sale nu sunt privite cu ochi buni de cei din fruntea Procuraturii: „Conducerea Procuraturii şi Consiliul Superior al Magistraturii au reacţionat de fiecare dată bolnăvicios, cu anchete de serviciu. Şi în momentul de faţă procurorul Secţiei securitate internă, Natalia Cernous, efectuează o amplă anchetă de serviciu pe mai multe „capete de acuzare”, toate legate de ieşirile mele în presă”.

Totuși, Ion Diacov se arată convins că nici alegerile anticipate, şi cu atât mai mult cele ordinare, nu vor aduce la putere o clasă politică nouă, cointeresată să creeze cadrul legislativ necesar, care ar putea duce inevitabil la independenţa Justiţiei. „Asta se poate întâmpla peste un timp foarte îndelungat, peste zeci de ani, dar poate că niciodată, deoarece coruperea viitorilor politicieni se poate produce în procesul formării partidelor politice din lipsa aceluiaşi cadru legislativ”, a punctat acesta pentru sursa citată.

UNIMEDIA amintește că pe 26 noiembrie, Consiliului Superior al Procurorilor a aprobat cererea de demisiea procurorului municipiului Chișinău, Ion Diacov.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *