Opinii împărţite privind proiectul Legii cu privire la Procuratură

Opinii împărţite privind proiectul Legii cu privire la Procuratură

În timp ce opoziţia şi societate civilă critică dur cele 32 de amendamente la proiectul Legii cu privire la Procuratură, operate în cadrul şedinţei recente a Comisiei Juridice a Parlamentului, deputaţii din majoritatea parlamentară susţin că ele corespund Constituţiei şi normelor europene. Declaraţiile contradictorii au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”.

Anatolie Zagorodnîi, deputat al Platformei Social-Democratice, susţine că aceste amendamente vor îmbunătăţi activitatea şi vor asigura independenţa procurorilor. „Nu văd o problemă în aceste amendamente. Proiectul Legii cu privire la Procuratură a stat mai mult timp pe rafturi, iar acum am revenit la acest proiect. A venit momentul ca acest proiect să fie îmbunătăţit. Am examinat aceste modificări pentru a nu pierde timpul în plenul Legislativului când va fi votat. Sper ca joi acest document să treacă în Parlament, în lectură finală”, a spus Zagorodnîi.

În replică, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu, a calificat drept suspectă graba cu care majoritatea parlamentară a amendat şi vrea să voteze în lectură finală legea respectivă. „Noi am votat în prima lectură proiectul Legii cu privire la Procuratură. Lasă semne serioase de întrebare ce s-a întâmplat în cadrul Comisiei Juridice. Nici nu cunoaştem cine este autorul acestor amendamente. A fost depăşit şi termenul pentru introducerea amendamentelor, fiind încălcat astfel Regulamentul Parlamentului”, susţine Deliu.

Vlad Gribincea, şeful grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Legii cu privire la Procuratură, de asemenea, îşi exprimă îndoiala privind unele amendamente. „Cel puţin nu am fost invitaţi la şedinţa comisiei, am aflat întâmplător despre aceste amendamente. Am sunat singur să mă auto-invit. Au fost introduse mai multe amendamente cosmetice, dintre care unele au fost anterior respinse”, a declarat Gribincea.