ORGANIZAŢIA PRO-TEST SPRIJINĂ IDEEA DE LICHIDARE A ACADEMIEI DE ŞTIINŢE

ORGANIZAŢIA PRO-TEST SPRIJINĂ IDEEA DE LICHIDARE A ACADEMIEI DE ŞTIINŢE

Asociaţia neguvernamentală pentru Promovarea Responsabilităţii, Onestităţii, Transparenţei şi Echităţii în Ştiinţă şi Tehnologii „Pro-Test” sprijină ideea de reformare a mediului ştiinţific din ţară, lichidare a Academiei de Ştiinţe şi trecerea institutelor acesteia în subordinea universităţilor de profil.

În comunicatul Pro-Test, citat de agenţia „INFOTAG”, se vorbeşte despre sprijinirea planului de restructurare şi modernizare a învăţământului superior din Moldova, elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea Autonomiei Universitare în Moldova” (EUniAM), deoarece „integrarea ştiinţei în învăţământul superior va oferi noilor generaţii capacitatea de înţelegere a problemelor, metodelor şi a tehnologiilor ştiinţifice moderne”.

Totodată, asociaţia a menţionat că proiectul „nu conţine argumente foarte clare, bazate pe analize profunde, şi mecanisme concrete de realizare”.

Potrivit lor, „se creează impresia că autorii Raportului, în urma constatării că cercetarea din instituţiile de învăţământ superior este slab dezvoltată, propun prima soluţie la îndemână, fără a avea o viziune integră asupra dezvoltării ulterioare a cercetării ştiinţifice în Republica Moldova”.

Totodată, asociaţia se întreabă „cercetătorii din institute devin cadre didactice sau doar îşi schimbă subordonarea? Instituţiile vor continua să activeze sub această formă sau devin laboratoare / centre / catedre?”.

Realizarea proiectului prevede trei etape: legislativă (9 luni), fuzionarea instituţiilor (12 luni), modernizarea (mai bine de 2 ani).

De asemenea, Asociaţia consideră necesar de a preconiza statutul fiecărui institut ştiinţific şi de cercetare în funcţie de performanţa dovedită şi nivelul de recunoaştere la nivel mondial. În opinia ONG-ului, institutele de cercetare cu performanţe recunoscute la nivel internaţional (numeroase proiecte, publicaţii internaţionale) ar trebui să aibă un cuvânt greu de spus privind afilierea lor. Drept exemplu serveşte Danemarca, unde din 15 institute de cercetare 2 au rămas independente.

În Moldova activează 20 de universităţi, iar Academia de Ştiinţe are 15 institute de ştiinţă şi cercetare. Conform proiectului EUniAM toate acestea vor deveni obiectul procesului de raţionalizare prin fuzionare. În rezultat în Moldova vor rămâne şapte universităţi, trei fiind regionale – din Bălţi, Cahul şi Tiraspol. Celelalte patru se vor afla la Chişinău: de Medicină, de Stat, Tehnică şi Universitatea de Economie şi Business.

„INFOTAG” precizează: Proiectul EUniAM este elaborat de un grup de prorectori cu sprijinul financiar al Comisiei Europei. Acesta este componentă a programului UE Tempus IV, având un buget de 1,12 mil. euro, dintre care 1 mil. este acordat din fondul programului, iar alte 100 de mii sunt finanţare suplimentară. Principalul partener al EUniAM este Universitatea Aalborg din Danemarca.

http://www.infotag.md/populis-ru/212383/

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *