PARTIDUL COMUNIŞTILOR A DECLARAT CĂ ALEGERILE ANTICIPATE SUNT POSIBILE

PARTIDUL COMUNIŞTILOR A DECLARAT CĂ ALEGERILE ANTICIPATE SUNT POSIBILE

Preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că „rămân tot mai puţine şanse de a evita alegerile anticipate”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, liderul comuniştilor pentru prima dată de la alegerile din anul 2014 a declarat despre posibilitatea alegerilor anticipate în cadrul întrevederii cu co-raportorii Comitetului de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Valentina Leskaj şi Ogmundur Jonasson.

Vorbind despre căile de depăşire a crizei politice, preşedintele PCRM a menţionat că „actuala guvernare a adus situaţia la asemenea nivel că rămân tot mai puţine şanse de a evita alegerile anticipate”.

„PCRM niciodată nu s-a temut de vocea poporului. Totodată, alegerile oneste nu pot fi desfăşurate fără a asigurat anumite condiţii: CEC independent; acces egal la sursele media; neadmiterea clonării partidelor reale, neadmiterea mituirii alegătorilor, activitate obiectivă a Curţii Constituţionale şi altor instituţii de stat”, a subliniat Voronin.

În opinia sa, majoritatea problemelor majore cu care se confruntă ţara îşi au originea din „caracterul nedemocratic, injust şi ilegal al concentrării puterii în mâinile unui grup restrâns de oameni”.

„Şi scandalul băncilor, şi distrugerea economiei şi scăderile multor indici – toate acestea provin din setea de putere şi incapacitatea de a guverna ţara”, a spus liderul comuniştilor.

El a atras atenţia co-raportorilor la faptul că „în urma şantajului, presiunilor şi mituirii astăzi în Parlamentul Moldovei s-a format o majoritate amorfă, creată preponderent din trădători, cu ajutorul cărei deja a fost soluţionată o sarcină a complotiştilor – formarea Guvernului”.

„Această majoritate este ilegitimă, care nu a fost votat de alegători. Respectiv, şi Guvernul format de ei este ilegitim”, a subliniat Voronin.

El a prezentat o serie de exemple care demonstrează, în opinia comuniştilor, despre diminuarea considerabilă a nivelului de libertate şi democraţie în ţară. Astfel, el a amintit că mai mulţi ani la rând la CEDO este „îngheţat” subiectul privind închiderea postului TV de opoziţie NIT.

„Caracterul „democrat” şi „european” al actualei guvernări poate fi demonstrat şi prin atitudinea faţă de aşa-zisul „grup Petrenco”. Faptul că ei sunt în arest deja de jumătate de an şi nu le-au fost aduse acuzaţii concrete doar vorbeşte despre prostia şi cruzimea actualei puteri. Şi asta în pofida atenţiei din partea societăţii, diplomaţilor, deputaţilor Parlamentului European şi APCE”, a subliniat Voronin.

Anterior comuniştii erau categoric împotriva alegerilor parlamentare anticipate şi chiar au sprijinit formarea „Guvernului minoritar” pentru a nu admite dizolvarea actualei convocări a Parlamentului.

Related Articles

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *