Partidul lui Plahotniuc este acuzat de încurajarea controlului formaţiunilor de către oligarhi

Partidul lui Plahotniuc este acuzat de încurajarea controlului formaţiunilor de către oligarhi

Propunerile deputaţilor PDM încurajează controlul partidelor politice de către structurile oligarhice din Moldova. Declaraţia a fost făcută de deputatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, comentând iniţiativa reprezentantului Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, care a propus să fie majorat de zece ori plafonul financiar pentru donaţii în cadrul campaniilor electorale, înaintând un amendament la proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral.

„Conceptul (proiectului de lege – n.r.) este să nu existe trei oligarhi care să controleze partidele politice. Cu cât mai multă lume contribuie la finanţarea partidelor, cu atât creşte democraţia în acel stat”, a declarat deputatul PL, Valeriu Munteanu în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, citat de Jurnal.md.

Membrii Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi au examinat miercuri, 11 martie, proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral, în lectura a doua. Deputatul PDM, Sergiu Sîrbu a propus majorarea de zece ori a plafonului pentru donaţii în cadrul campaniilor electorale, deşi, proiectul votat în prima lectură prevede o micşorare semnificativă a acestui prag. Proiectul de lege privind modificarea Codului electoral, aprobat în primă lectură în luna iunie a anului trecut, prevede micşorarea plafonului pentru donaţii în cadrul campaniilor electorale până la 75 de mii de lei în cazul persoanelor fizice şi până la 150 de mii de lei în cazul persoanelor juridice. Asta în condiţiile în care în prezent acest plafon este de 2 milioane de lei în cazul persoanelor fizice şi de 4 milioane de lei în cazul persoanelor juridice. Deputaţii din partea Partidului Democrat nu sunt de acord însă cu aceste modificări. Astfel, Sergiu Sîrbu a propus un amendament pentru lectura a doua, prin care plafonul să fie de 750 de mii de lei şi respectiv 1 milion 500 mii de lei, echivalentul a 200 şi respectiv 400 salarii medii pe economie.

Deputaţii nu au ajuns la un numitor comun în privinţa stabilirii plafonului şi au amânat discuţiile pentru şedinţa următoare.


Tagged with:

Related Articles

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *