Pettit explică de ce a fost sistată finanțarea Republicii Moldova din partea SUA

Pettit explică de ce a fost sistată finanțarea Republicii Moldova din partea SUA

Republica Moldova va beneficia din nou de asistență financiară din partea SUA, prin intermediul Programului „Compact”, atunci cînd va exista un control riguros asupra corupției. Declarația aparține ambasadorului Statelor Unite la Chișinău, James D. Pettit, și a fost făcută în cadrul unui interviu acordat „Ziarului Național”, notează NOI.md.

Pettit explică de ce a fost sistată finanțarea Republicii Moldova din partea SUA
Pettit a explicat de ce Guvernul SUA a decis să nu mai prelungească programul „Compact” în țara noastră, după ce a investit aici peste 260 de milioane de dolari. „Țările care au beneficiat deja de un Program „Compact” trebuie să dea dovadă de o performanță îmbunătățită a politicilor lor, o implementare cu succes a primului Program și un angajament real pentru o reformă sectorială profundă”, a menționat Pettit.

Potrivit ambasadorului, negocierea celui de-al doilea Program „Compact” nu se face automat, dar atunci cînd un guvern interesat demonstrează că poate corespunde standardelor.

„Pe moment, Republica Moldova nu face față anumitor indicatori, unul dintre cei mai importanți fiind indicatorul controlului asupra corupției. Aceasta prezintă un obstacol semnificativ pentru a obține un al doilea Program „Compact”. Am comunicat Guvernului Moldovei că sînt necesare reformele orientate spre combaterea corupției, dar această cerință încă nu a fost îndeplinită”, a adăugat James D. Pettit.

Totodată, diplomatul american a remarcat importanța cooperării cu Fondul Monetar Internațional. Potrivit demnitarului, guvernul de la Chișinău are încă multe de făcut pentru a reasigura comunitățile de donatori și investitori despre angajamentul pe calea reformelor.

„Moldova ar avea de cîștigat de la cooperarea mai vastă cu FMI și de la implementarea mai cuprinzătoare a recomandărilor de politici ale FMI. Angajarea într-un program cu FMI este adesea văzută ca un angajament ferm al Guvernului de punere în aplicare a măsurilor economice adecvate”, a declarat James D. Pettit.

 

SURSA: NOI.MD

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *