Pirkka Tapiola consideră că în Moldova, corupţia a devenit deja o endemie

Pirkka Tapiola consideră că în Moldova, corupţia a devenit deja o endemie

Reformele climatului investiţional şi cele ale justiţiei, au scăzut în mod dramatic, iar corupţia este o endemie deja în Moldova. Declaraţia a fost făcută de şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola care a menţionat că „nu va fi simplu să recapeţi încrederea cetăţenilor, dar aceasta poate fi făcut doar dacă se joacă conform regulilor şi nu se joacă cu regulile”.

Oficialul european se întreabă dacă „există oare o adevărată voință politică pentru implementarea acestor reforme necesare, reforme cu adevărat de tip european” pentru că, spune Tapiola, „reforma climatului investițional din anul 2009 a început să scadă dramatic, sau reforma în sectorul justiției, sau corupția, care este o endemie deja”.

„Dacă aceste reforme, procesul de reformare, procesul de schimbare și de transformare nu va fi pornit și nu va fi susținut de pe loc, adică dacă cei din țară nu vor prelua răspunderea pentru acest proces, cum este Acordul de Asociere sau asistența noastră, nimic nu este posibil în ceea ce ține de reformarea și schimbarea țării”, a declarat Pirkka Tapiola într-un interviu pentru „Europa Liberă”.

Diplomatul european a mai specificat că cei din UE pot oferi „ajutor, asistență, însă nu putem să facem reformele în locul acestor politicieni pe care i-au votat oamenii”. În opinia lui, realizarea reformelor este simplă: „prin schimbarea şi îmbunătăţirea climatului investiţional; prin asigurarea unui sistem de justiţie care ar convinge şi ar da încredere investitorilor străini pentru ca să vină în Moldova”.

„Schimbarea sistemului justiţiei în aşa fel încât oamenii, apelând la acest sistem, să fie convinşi că acolo chiar se face de-a dreptul justiţie. Şi este vorba de stabilitate politică, ca guvernarea să se facă de dragul ţării şi pentru ţară, pentru a servi cetăţenii acestei ţări. Până la urmă nu este chiar atât de simplu să recapeţi încrederea cetăţenilor, dar aceasta poate fi făcut doar dacă se joacă conform regulilor şi nu se joacă cu regulile”, a mai menţionat ambasadorul european.

În caz contrar, spune Tapiola, „Moldova pierde credibilitatea. Şi este vorba anume despre credibilitatea faţă de propriii săi cetăţeni. Este foarte important ca în ţară să existe justiţie imparţială, corectă, bine finanţată şi independentă. În acelaşi timp, jocurile politice se pot juca în diferite modalităţi, de exemplu, prin justiţia selectivă, prin blamarea justiţiei selective şi, respectiv, prin a nu face nimic în acest sens sau prin obstrucţionarea justiţiei”.

Related Articles

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *