PLDM nu dorește alegeri anticipate

PLDM nu dorește alegeri anticipate

„Nu aș spune cu certitudine că la primăvară vom avea alegeri anticipate, însă dacă acestea totuși vor avea loc, noi trebuie să facem tot posibilul pentru a reconstrui partidul nostru, pentru a consolida centrul de dreapta în jurul unor anumite idei și pentru a folosi tot potențialul structurilor noastre teritoriale, pentru că în pofida eforturilor «prietenilor» noștri, noi avem în continuare una din cele mai puternice structuri în teritoriu”, a menționat fostul prim-ministru, vicepreședintele PLDM, Valeriu Streleț, care în prezent asigură interimatul de președinte al formațiunii, fiind întrebat de NOI.md dacă partidul este pregătit pentru alegerile anticipate.

În opinia lui Valeriu Streleț, este puțin probabil ca alegerile anticipate să fie de bun augur pentru cetățenii Republicii Moldova. „Noi considerăm că trebuie de căutat și de identificat o soluție pentru a numi un guvern condus de o persoană neafiliată politic. Dacă îi vom oferi unui guvern condus de un premier cu libertate în acțiuni posibilitatea să activeze, aceasta ne va ajuta să depășim situația tensionată și să nu admitem alegeri parlamentare anticipate”, a spus politicianul.

În acest caz unicul motiv pentru declanșarea anticipatelor ar fi imposibilitatea de alegere a președintelui țării. „Cred că în Parlament sînt mai multe forțe politice interesate în alegerea președintelui cu orice preț, decît cei care își doresc alegeri anticipate. În afară de aceasta, există o soluție pentru alegerea șefului statului prin vot direct. Sînt două inițiative — privind organizarea unui referendum în acest sens, cu toate că ea este interpretată în mod diferit, și sesizarea fracțiunii PLDM la Curtea Constituțională cu privire la interpretarea modificării Constituției în anul 2000. Atunci Curtea Constituțională a aprobat textul care prevedea că șeful statului este ales cu 51 de voturi, iar deputații au adoptat o altă redacție – cu 61 de voturi, alegeri în două tururi ș. a. m. d. Însă textul Curții Constituționale trebuie aplicat fără modificări, de aceea așteptăm decizia instanței și nu aș spune cu certitudine că la primăvară vom avea alegeri anticipate”, a declarat Valeriu Streleț.

Potrivit politicianului, PLDM este pregătit că în cadrul formațiunii vor avea loc anumite procese de eroziune, însă el este convins că carcasa de bază va rămîne. În scopul purificării partidului s-a decis ca membrii PLDM care figurează în dosare penale să-și sisteze calitatea de membru de partid pînă la pronunțarea deciziei de judecată. În prezent, liberal-democrații se pregătesc pentru desfășurarea congresului. Totodată, Valeriu Streleț nu a răspuns, dacă va candida la funcția de președinte al formațiunii.

 

SURSA: NOI.MD