PLDM pledează pentru trecerea clasei politice de partea intereselor poporului

PLDM pledează pentru trecerea clasei politice de partea intereselor poporului

Partidul Liberal Democrat pledează pentru o noua abordare a faţă de actul de guvernare. Elementul cheie al acestei abordări constă în trecerea clasei politice de partea intereselor poporului, transmite IPN cu referire la Declaraţia Fracţiunii parlamentare a PLDM. Documentul a fost făcut public în cadrul unui briefing de presă după ce fracţiunea a solicitat ca preşedintele să amâne consultarea cu PLDM privind numirea unui candidat la funcţia de premier, transmite IPN.

„Constatând starea de scindare profundă în societate, marele probleme sociale şi economice ale ţării, lipsa unui sprijin popular autentic pentru partidele care şi-au declarat drept obiectiv integrarea europeană, considerăm extrem de importantă aplicarea unei abordări noi faţă de actul de guvernare. Elementul cheie al acestei abordări constă în trecerea clasei politice de partea intereselor poporului, scoaterea de sub control politic a instituţiilor de drept, prezentarea întregului adevăr despre delapidările în sistemul bancar, liberalizarea şi demonopolizarea economiei şi a mass-media”, se spune în Declaraţie.

Tudor Deliu, deputat PLDM, a spus în cadrul briefingului că întreaga responsabilitate pentru demisia Guvernului, care a dus la generarea actualei crize politice, o poartă Partidul Democrat. „Prin votul comun cu socialiştii şi comuniştii, PDM a pus în pericol vectorul european al Republicii Moldova şi şi-a asumat conştient atât lichidarea AIE 3, cât şi toate consecinţele politice ale acestui proces. Acţiunile lor au scos  în evidenţă adevăratele scopuri, care le-ar permite în continuare să mimeze reformele, păstrând sub controlul unui grup limitat de lideri, formali sau reali, justiţia selectivă, monopolul mediatic şi economia ţării”, a spus parlamentarul.

Fracţiunea PLDM califică drept ofensatoare retorica unor lideri ai PDM prin care se alimentează zvonurile de scindare a fracţiunii liberal-democraţilor. „În pofida presiunilor, manipulării şi şantajului aplicat, fracţiunea parlamentară a PLDM îşi reconfirmă determinarea de a acţiona solidar, în conformitate cu interesele cetăţenilor Republicii Moldova. Considerăm că PLDM a avut o contribuţie esenţială la implementarea transformărilor pozitive pe durata guvernării. Beneficiind de suportul partenerilor de dezvoltare, au fost realizate multe proiecte importante în toate domeniile de activitate”, a mai spus Tudor Deliu.

Totodată, fracţiunea PLDM recunoaşte că, de rând cu transformările pozitive, au fost admise derapaje şi abateri de la cursul asumat de modernizare a ţării. „Nu am fost suficient de perseverenţi şi insistenţi în combaterea fenomenului de justiţie selectivă, de utilizare a sistemului anticorupţie în calitate de bâtă politică, de monopolizare a mass-media şi subordonare partinică a instituţiilor independente ale statului. Regretăm că am acceptat prea multe compromisuri, în numele construirii majorităţilor de guvernare, şi recunoaştem că, în mare măsură, este vina partidelor politice faptul că cetăţenii ţării şi-au pierdut încrederea în clasa politică şi în funcţionalitatea statului de drept”, a declarat Tudor Deliu.

Preşedintele ţării a avut astăzi consultări cu fracţiunea democraţilor şi cu cea a liberalilor privind desemnarea unui candidat la funcţia de premier. Democraţii consideră că până la finele săptămâni iar trebui să fie gata un acord de constituire a majorităţii parlamentare, iar liberalii sunt de părere că un candidat nu poate fi numit până se formează majoritatea. PLDM a amânat discuţiile.

http://www.ipn.md/ro/politica/72872

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *