PLDM se teme să nu fie învinuit de faptul că a deschis calea partidelor proruse la putere

PLDM se teme să nu fie învinuit de faptul că a deschis calea partidelor proruse la putere

Comportamentul nehotărît al liberal-democraților din ultima perioadă denotă că aceștia nu sînt gata să contribuie la formarea unui guvern cu orice preț, consideră analistul politic Alexei Tulbure. Intervievat de NOI.md, politologul a menționat că aceste mișcări sînt elemente ale unui plan în care, posibil, PLDM joacă un anumit rol.

Tulbure: PLDM se teme să nu fie învinuit de faptul că a deschis calea partidelor proruse la putere

„Avînd în vedere că și liberal-democrații au fost implicați în toate schemele alături de PD și PL, la tot ce s-a făcut pînă astăzi, ei nu se pot rupe de trecut. De aici vin ezitările astea. Totodată, există presiuni în interiorul partidului, sînt mulți care își doresc să continue lucrurile așa cum au mers pînă acum, cărora le sînt indiferente aspirațiile reformiste ale unor lideri PLDM. Atitudinea asta vine și din frica de a nu fi învinuiți de faptul că ei au blocat negocierile și au făcut imposibilă crearea unui guvern, cum îl numesc ei proeuropean, deschizînd astfel calea partidelor proruse la putere”, a explicat Tulbure.

Potrivit intervievatului, PLDM recurge la condiționări pentru a-și construi imaginea unui partid principial, calificativ cu care eventual se va prezenta în alegeri.

„Pe de o parte, încearcă să arate că sînt disponibili pentru negocieri, pe de alta, că nu sînt gata să creeze cu orice preț un guvern. Probabil, acest comportament este parte a unui plan în care PLDM are un rol oarecare, pentru că aceste zvonuri, precum că Timofti este gata să înainteze o candidatură la funcția de premier și este vorba de Ion Sturza sau Maia Sandu, corelează perfect cu condiția PLDM referitoare la un prim-ministru neafiliat politic. De aici putem presupune că există un plan oarecare conform căruia acționează formațiunea”, a explicat Tulbure.

Politologul se arată totuși convins că, indiferent de evoluția negocierilor, în 2016 vor avea loc alegeri anticipate. „Probabil coaliția nu se va forma, dar chiar dacă se va forma, această coaliție nu va ține mult, pentru că va fi un guvern fără niciun suport din interior sau exterior”, a conchis Tulbure.

 

SURSA: NOI.MD

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *