PLDM va participa la negocieri cu condiţiile înaintate în cadrul consultărilor

PLDM va participa la negocieri cu condiţiile înaintate în cadrul consultărilor

Partidul Liberal Democrat va participa la negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare învestire Guvernului, însă cere îndeplinirea obiectivelor pe care le-a înaintat anterior. Decizia a fost anunţată de către liderul interimar al partidului, Valeriu Streleţ, după şedinţa Consiliului Politic Naţional, care a avut loc duminică, 13 decembrie, transmite IPN.

Valeriu Streleţ, a declarat că etapa consultărilor cu partidele care şi-au declarat disponibilitatea de a constitui o majoritate parlamentară pentru învestirea guvernului capabil să implementeze în practică acordul de asociere cu Uniunea Europeană s-a încheiat.

Potrivit lui Streleţ, CPN al PLDM a decis că PLDM va participa la negocierile ce vor urma, însă cere de la partenerii de negocieri respectarea obiectivelor pe care liberal-democraţii le-au înaintat anterior. El a amintit că acestea sunt: „Scoaterea instituţiilor independente din captivitatea politică şi partinică, urmărind inclusiv obiectivul demisiei, până la învestirea Guvernului, a conducerii celor mai odioase instituţii care au vina de admitere a furtului miliardului. Un prim-ministru care să nu aibă apartenenţă de partid, cu un mandat de liberate şi responsabilitate în acţiune, care să nu fie încorsetat de prevederi ilegale ale diferitor forme de acorduri de coaliţie. Şi, desigur, resetarea guvernării şi promovarea unei noi atitudini faţă de actul guvernării în sine”.

Valeriu Streleţ a precizat că PLDM nu va accepta „principiul dreptului la prima opţiune, bazat pe aşa-zisul număr efectiv de mandate, deoarece acest principiu încurajează corupţia politică şi stimulează traseismul politic”.

Liderul interimar al PLDM a mai spus că grupul de negociatori din partea formaţiunii va lansa propuneri pentru a se întâlni cât mai curând cu colegii de negocieri din celelalte partide disponibile. „Vom lansa propuneri către partidele cu care ne-am consultat să ne întâlnim cât mai repede posibil, poate chiar mâine în prima jumătate a zilei, pentru a le anunţa care sunt deciziile noastre, pentru a face tot posibilul să găsim un compromis, dar un compromis care va fi bazat pe atingerea obiectivelor finale pe care ni le-am propus iniţial şi pe care vom insista în continuare”.

Valeriu Streleţ a afirmat că neacceptarea „obiectivelor finale” propuse de PLDM va genera riscuri pentru declanşarea alegerilor anticipate, pe care partenerii de negocieri vor trebui să şi le asume şi că circa o pătrime din membrii CNP s-a pronunţat împotriva oricăror negocieri cu PDM.

 

http://www.ipn.md/ro/politica/73555