Posibilitățile Statului nu corespund cu cerințele fermierilor

Posibilitățile Statului nu corespund cu cerințele fermierilor

Mai mulţi fermieri din Moldova riscă să rămână fără subvenţii în acest an. Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a încheiat recepţionarea cererilor şi a precizat că agricultorii au solicitat ajutor de peste jumătate de miliard de lei. Potrivit AIPA, statul va putea plăti însă doar 75 la sută din suma solicitată.

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a anunţat că în acest an fermierii au depus în jur de patru mii de dosare, prin care au cerut subvenţii de peste jumătate de miliard de lei. Suma cerută este însă mai mare cu aproape 130 de milioane de lei decât bugetul disponibil în acest sens. Şi asta pentru că o treime din bani planificaţi pentru 2015 au fost cheltuiţi pentru achitarea datoriilor de anul trecut.

«Asta înseamnă că există riscul să finisăm acest an de subvenţionare cu un deficit. În cazul în care se va decide ca trezoreria de stat deja să nu fie în stare să efectueze toate transferurile până la finele anului financiar fiscal, atunci probabiul se va parcurge la o decizie politică de transferare a soldului pentru anul 2016», a afirmat directorul general AIPA, Petru Maleru.

Până acum AIPA a autorizat în jur de 1.700 de dosare, prin care au fost solicitate subvenţii de aproximativ 150 de milioane de lei. Ministerul Finanţelor a plătit însă doar un procent neînsemnat.

Pentru 2016 autorităţile anunţă un fond de subvenţionare mai mare decât cel din 2015. Potrivit AIPA, acesta urmează să fie de 980 de milioane de lei, iar suma include şi banii ce urmează să vină din fondul ENPARD, ratificat recent de Parlament. Anterior, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, a spus că în lipsa unui acord cu FMI, şi în 2016 am putea rămâne fără ajutor din partea Uniunii Europene.

Sursa Foto: agroinfo.ro

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *