Preşedintele respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc

Preşedintele respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc

Preşedintele Nicolae Timofti respinge candidatura Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, la funcţia de prim-ministru. Nicolae Timofti propune majorităţii identificarea unui alt candidat la funcţia de premier până pe data de 14 ianuarie, ora 12.00, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, Preşedinţia anunţă că şeful statului a avut astăzi, 13 ianuarie, consultări cu reprezentanţii majorităţii parlamentare, constituite recent. Şefului statului i-a fost prezentată o declaraţie semnată de un număr de 55 de deputaţi, de susţinere a candidaturii lui Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat, la funcţia de prim-ministru.

Făcând uz de dreptul său constituţional de a evalua calităţile, competenţa, experienţa şi capacitatea candidatului la funcţia de prim-ministru, şeful statului informează majoritatea parlamentară şi opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura.

Preşedintele îşi întemeiază decizia pe prevederile Constituţiei şi pe hotărârile Curţii Constituţionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că „orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi „este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că Vlad Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru, având în vedere şi faptul că prin Hotărârea Parlamentului, lui Vlad Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzaţii de implicare în activităţi ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului şi a Republicii Moldova.

http://ipn.md/ro/politica/74096

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *