REGLEMENTAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN RĂMÂNE A FI PRIORITATE A OSCE

REGLEMENTAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN RĂMÂNE A FI PRIORITATE A OSCE

Conflictul transnistrean rămâne prioritate pe agenda OSCE, membrii cărei au reconfirmat necesitatea reglementării paşnice a conflictului în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei. Despre aceasta se vorbeşte în declaraţia comună adoptată la şedinţa de la Belgrad a Consiliului miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre ale OSCE.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la serviciul de presă al Guvernului, statele membre ale OSCE au pledat pentru a acorda Transnistriei statut special, care va garanta drepturile politice, economice şi sociale ale populaţiei.

În Declaraţie se subliniază necesitatea de a relua activitatea Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul „5+2”).

Autorii documentului îndeamnă insistent părţile participante la procesul de negocieri să intensifice eforturile pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii și securității. Mediatorii și observatorii (OSCE, Rusia şi Ucraina) sunt chemați, de asemenea, să-și dubleze şi ei eforturile pentru a obține progres în identificarea unei soluții plenare la problema conflictului transnistrean.

Statele participante ale OSCE au reconfirmat importanța consolidării încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi au salutat exemplele pozitive din cursul anului 2015, în special întâlnirile productive ale liderilor și au chemat ca acest proces să fie continuat.

http://www.infotag.md/rebelion-ro/214177/