Rusia este dispusă să restricţioneze livrarea produselor agricole ale companiilor moldoveneşti

Rusia este dispusă să restricţioneze livrarea produselor agricole ale companiilor moldoveneşti

Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar al Federaţiei Ruse „Rosselhoznadzor” nu exclude posibilitatea instituirii unor restricţii asupra introducerii produselor de origine vegetală pentru companiile din Moldova, în cazul cărora anterior s-a constatat reexportul de produse supuse sancțiunilor din Uniunea Europeană, relatează NOI.md.

O declarație în acest sens a făcut şeful Serviciului rus, Serghei Dankvert, în cadrul negocierilor cu directorul Inspecţiei Generale de Stat pentru Seminologie, Carantină şi Protecţie a Plantelor a Republicii Belarus, Leonid Pleşko. La întrevedere a mai participat şeful Secţiei celui de-al doilea Departament al ţărilor CSI al MAE al Rusiei, Iuri Iujaninov. Principalul subiect dezbătut în cadrul discuţiei au fost chestiunile ce ţin de neadmiterea livrărilor de produse de origine vegetală ilegale de pe teritoriul Republicii Belarus.

Partea rusească a menţionat că în ultima lună se înregistrează o dinamică pozitivă la capitolul micşorarea fluxului de produse ilegale, livrate de pe teritoriul Republicii Belarus cu certificate fitosanitare false ale ţărilor de origine. Totodată, există totuşi cazuri de introducere a produselor supuse sancţiunilor în baza documentelor false, în pofida faptului că ele sînt interzise în Rusia.

S-a specificat că astăzi o îngrijorare deosebită o provoacă produsele livrate de pe teritoriul Moldovei. Volumul produselor vegetale, precum şi morfologia acestora denotă că sub formă de produse fabricate în Moldova se livrează produsele europene.

În acest context, Rosselhoznadzor a comunicat că nu exclude posibilitatea instituirii restricţiilor la introducerea unor astfel de produse pentru companiile în cazul cărora s-a constatat realizarea unor astfel de acţiuni ilegale. În plus, Serviciul rus a anunțat intenţia de a delega în Moldova specialişti care se vor familiariza cu procesele de fabricare a produselor vegetale, care se presupune că vor fi livrate în Rusia.

 

SURSA: NOI.MD

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *