Rusia poate invinge armata Statelor Unite?

Rusia poate invinge armata Statelor Unite?

Pana de curand, toata lumea a crezut ca armata rusa nu este decat o umbra palida a fortelor militare sovietice. Toti erau de acord ca armata lui Putin este macinata de coruptie, doborata de incompetenta, aflata, practic, in colaps din cauza crizei demografice din anii 1990. Banii din buget ajungeau in alte buzunare, reforme reale au fost imposibil de realizat.

Ministerul apararii era considerat ca lipsit de orice speranta, o institutie incapabila sa creeze o armata compacta si eficienta. Iata, spre exemplu, ce spunea, in acest sens, un intructor american al Scolii de ofeteri ai marinei militare: «Evenimentele din Crimeea nu au schimbat lucrurile. Rusia iese din scena, avand o economie fragila si un model politic la fel de subred. Se poate spune ca marea problema a secolului XXI va fi prabusirea statului rus, cand petrolului se va termina, iar prietenii mafioti ai lui Putin vor pleca pe Coasta de Azur sa se bucure de viata in vilele lor», scrie publicatia Forbes.

O buna perioada de timp aproape nimeni nu a vorbit despre faptul ca reformele militare angajate, totusi, de Rusia au condus rapid la crearea unor forte militare puternice. Daca in urma cu un an sau doi ati fi afirmat ca, intalnindu-se fata in fata, armata rusa ar f invins armata americana, ati fi fost imediat catalogat drept idiot, ba chiar agent al Kremlinului, sustine autorul articolului.

Dar acum, expertii si-au schimbat radical punctul de vedere, afirmand ca armata rusa si-a sporit capacitatea de lupta, continua Forbes. Totusi, subliniaza publicatia, sa nu exageram! In primul rand, explica semnatarul materialului, in ultimii 15 ani, Statele Unite au cheltuit pentru fiecare soldat de 10 ori mai mult decat rusii.

Este o diferenta uriasa, enorma si care, in ultimii doi-trei ani nu s-a modificat aproape deloc. In al doilea rand, pentru ca armata rusa sa ajunga sa dispuna de posibilitatile armatei americane, ea trebuie sa parcurga un drum lung si sa consume multe resurse financiare. Cel putin in momentul de fata este cel putin imposibil, concluzioneaza Forbes.

 

Tagged with:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *